Hoe zorg je ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt?

Als jij dit leest ben ik nog steeds vakantie aan het vieren op Aruba. We zullen inmiddels halverwege onze vakantie zijn. Waardoor ik dus momenteel geen fysieke afspraken heb. Wel ben ik bereikbaar via de app of mail voor mijn cliënten wanneer dat nodig is.

 

Standby staan

Daar zijn de meningen over verdeeld. Als je vakantie heb moet je toch volledig uit kunnen schakelen en dus niet meer bezig zijn met je werk? Lees hier mijn blog van vorige week over werkplezier.

Ja, maar voor mij is “werken” anders. Ja het is nog steeds werken en daar verdien ik mijn boterham mee, maar het voelt als meer dan dat. Ik geniet er enorm van en het voelt niet als zwaar of vervelend. Zolang ik het kan plannen op mijn eigen voorwaarden zoals een appje of mailtje beantwoorden wanneer ik even rustig de tijd heb in de hangmat bijvoorbeeld. Ja mijn ouders hebben bij hun thuis waar we drie weken verblijven twee hangmatten onder het afdak buiten en ik weet zeker dat ik daar, wanneer je dit leest, al tig keren in gelegen heb. Kijkend naar de kinderen die lekker aan het spelen zijn in de tuin. Ik met een goed boek, een podcast of zelfs met mijn ogen dicht. En ja dan kan ik soms mijn mobiel bij pakken en kijken of ik nog wat kan betekenen voor mijn cliënten. Een kleine moeite voor mij, maar een verschil voor een ander als zij dreigen vast te lopen of zij even over iets willen kunnen sparren.

Maar ik besef tegelijkertijd dat het niet voor iedereen zo werkt. Voor sommigen is het belangrijk dat ze tijdens hun vakantie echt letterlijk “off grid” gaan. Letterlijk alles uitdoen en niet meer bereikbaar zijn rondom het werken.

Hoe is dat voor jou? Als jij vakantie heb vind je het fijn om een lijntje te houden met je werk of wil je liever volledig onafhankelijk zijn en er pas na een x aantal weken weer wat van horen?

Het is belangrijk dat jij voor jezelf duidelijk hebt, waar jouw voorkeur naar uit gaat. En spreek deze verwachtingen ook duidelijk uit naar je baas en je collega’s mocht je in loondienst werken. Als zelfstandige spreek je dit uit naar je klanten.
Verwachtingsmanagement is zo belangrijk, waardoor er geen miscommunicatie en teleurstellingen voorkomen.

 

Contact met collega’s in vrije tijd

Stel jij wil graag tijdens je vrije tijd geen contact met je collega’s, omdat dit voor jou het beste werkt. Omdat dit voor jou de enige manier is om weer op te laden en je werk met plezier te kunnen blijven doen.

Hoe pak je het aan?

Ten eerste: Maak dit bespreekbaar naar de mensen waarmee je samenwerkt, dat je graag in je vrijetijd geen contact wil.

Ten tweede: Kan je kiezen voor een zakelijke telefoon, waardoor je in je vrije tijd alleen je privé mobiel aan laat staan. En zorg dat je collega’s je privé nummer ook niet hebben;)

Tot slot:
 Op social media kies je bewust voor wie je toevoegt als “vrienden”.

Voor mensen met autisme kan het zo zijn dat ze liever zakelijk en privé duidelijk gescheiden willen houden:
Het is stukken makkelijker en duidelijker. Collega’s behoren tot werk. Vrienden tot privé zaken. Wat als je nou een collega ook vaker spreek in de privé sfeer. Dat maakt het soms net wat ingewikkelder. Sommige mensen gaan dan malen. Wat kan je wel/niet zeggen tegen die collega “vriend”? Straks kan dat weer niet op de werkvloer etc etc.
Voor sommige mensen kan dit zoveel stress brengen. Maak jezelf niet te moeilijk. Niemand verplicht je om in je privé tijd beschikbaar te zijn of überhaupt om te willen gaan met je collega’s. Ook al voel je die sociale druk.
Ik blijf pleiten voor waar word JIJ gelukkig van? Zolang jij anderen blijft behandelen met respect, niemand verder beledigt mag jij echt de keuzes maken in het leven die jou plezier brengen. In plaats van het constante please gedrag naar anderen 😉

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.