Start jij ook je werkdag als een dieseltje?

Onlangs ben ik ingeschakeld als jobcoach om een medewerker de komende zes maanden te ondersteunen. Het ging niet goed; werkgever en werknemer stonden op het punt afscheid van elkaar te nemen. Toch wilden ze hem nog een kans geven met passende begeleiding.

Aan de ene kant is dat natuurlijk pittig, omdat hij de stress ervaart. Aan de andere kant biedt het hem ook duidelijkheid: hij weet nu dat hij deze kans met beide handen moet aangrijpen om dingen anders aan te pakken.

Waar loopt deze medewerker (en zijn werkomgeving) tegenaan?

  • Hij gaat volledig uit contact.
    In de afgelopen drie maanden is dit twee keer gebeurd. Niemand kon hem bereiken, hij reageerde niet op belletjes of mailtjes. Collega’s en leidinggevenden wisten niet waar hij was en of er misschien iets ernstigs aan de hand was.
  • De eerste twee uur van de werkdag komt er weinig uit zijn handen.
    Zijn leidinggevende wil dat zijn productiviteit omhooggaat, maar hij komt moeilijk op gang.

Dit gedrag zie ik vaker bij mensen in mijn coaching. Wanneer iemand volledig overprikkeld raakt, kan “uit contact gaan” een manier zijn om zichzelf te beschermen. Vanuit de natuur een logische reactie, maar in een werkomgeving natuurlijk niet handig.

Hoe pak je dit anders aan?

Duidelijke verwachtingen vooraf helpen enorm. Ik gebruik hiervoor een thermometerplan, waarin per stressniveau concreet staat beschreven welk gedrag zichtbaar is en welke actie dan nodig is.

In de rode fase kan bijvoorbeeld staan: uit contact gaan. Wordt dat goedgekeurd? Nee, maar het is wel een feit dat dit kan gebeuren als iemand overprikkeld raakt. Dan is het beter om vooraf een plan te hebben. In dit geval: hij mag zich ziekmelden of eerder naar huis. Nu hij die ruimte ervaart, blijft hij beter in balans en is hij de afgelopen periode niet meer uit contact getreden.

Hetzelfde geldt voor het langzaam opstarten van de werkdag. Wat bleek? Hij had geen vast ochtendritueel. Elke dag was het weer een verrassing hoe hij zijn werkdag zou beginnen: geen plan, geen voorbereiding, niks.

Wat is één verandering die jij zou kunnen aanbrengen in je werkdag om meer structuur te krijgen?

  • Een vast moment inplannen om een bepaalde taak te doen?
  • De dag ervoor alvast een actielijst maken?
  • Pauzes inplannen, zodat je niet ongewild blijft doorwerken, omdat mogelijk de drukke kantine wilt vermijden?

Ik ben benieuwd: waar loop jij tegenaan op je werk dat je graag zou willen veranderen?

Komen deze situaties je bekend voor?

Laten we samen kijken naar mogelijke oplossingen. Vul je gegevens in en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem vrijblijvend contact op!

Gratis videoserie ontvangen?

Vraag gratis aan

Bekijk ook

Bekijk alle blogs