7 tips om je dag door te komen als je momenteel geen werk meer hebt

Sinds een paar weken werk ik zoals vele mensen thuis. In enkele gevallen kom ik wel mits beide partijen geen klachten hebben wel op locatie. Maar merendeels van mijn afspraken gaan nu via videobellen.

Doordat ik veel vanuit thuis werk gebeurt het vaker dat privé en werk door elkaar gaan.
Als ik geen duidelijke afspraken maak met de thuisfront kan het zo gebeuren dat ik tijdens een videocall, een vraagje van mijn dochter krijg of ik haar wil helpen.
Om dit te voorkomen plan ik tegenwoordig de afspraken wanneer mijn man ook thuis is. En hij de zorg kan dragen voor de kinderen.

Als het niet anders kan, plan ik alleen nood afspraken wanneer ik alleen thuis ben met de kinderen. Alle cliënten namelijk die een coachingstraject bij me volgen, mogen mij ook tussendoor benaderen voor hulp en vragen.

Loslaten
Zoals ik vorige week heb geschreven. Heb ik ook leren loslaten dat het niet altijd gaat zoals ik het misschien zou willen. Ik kan er krampachtig mee omgaan, maar het schiet niet op. Ik haal diep adem, en herinner mijn dochter wanneer ik in de praktijkruimte ben met de deur dicht mag er niet gestoord worden. En twee tellen later gaat ze weer haar eigen gang.

Zo heeft iedereen zijn eigen uitdagingen in het dagelijks leven.

Uitdaging: thuis zitten zonder werk
Hij had een flexcontract en deze werd helaas niet verlengt. Zijn baan was zijn structuur. Vaste dagen dat hij naar zijn werk kon gaan, waardoor hij op een vaste tijdstip naar bed ging en opstond. Maar nu had hij eigenlijk geen reden meer om op te staan. De hele dag had hij weinig op de planning.

Hij belde me op omdat hij er niet veel van snapte. Hij ervoer vroeger altijd veel stress en was vaak moe door zijn baan. En had verwacht nu zonder een baan dat hij juist meer energie zou overhouden. Het tegendeel bleek waar te zijn.
Hij was juist futloos en energieloos afgelopen weken.

Dit was goed te verklaren. Doordat Maarten weinig structuur had in zijn dag wist hij niet wat hij kon doen. En ging zonder bij na te denken zijn traphuis schoonmaken om vervolgens te bedenken dat hij nog niet had ontbeten en nog zijn tanden moest poetsen. Hij kwam ook weinig buiten, er werd namelijk geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar voorheen ging hij 4 dagen in de week naar zijn werk en kwam dus wel elke keer buiten. Buitenlucht en beweging doet een mens vaak goed.

7 tips om je dag door te komen als je momenteel geen werk meer hebt
1. Zet je wekker en sta op tijd op
2. Kleed je aan en blijft niet in je pyjama
3. Ontbijt
4. Maak een planning voor die dag.
5. Zorg voor een goede balans tussen de huishoudelijke taken, hobby’s en ontspanning
6. Kies een moment om wel naar buiten te gaan. Hou er wel rekening mee dat je een plek kiest waar het niet druk is en dat je de 1,5 meter afstand kan houden.
7. Solliciteer!

Solliciteren? Hoe dan? Er is meer mogelijk dan je denkt. Onderschat de structuur van het werk niet. Misschien is het niet meteen je droombaan, maar je hebt wel iets om te kunnen doen overdag.

Misschien denk je: “Dit is even goed zo. Even een periode op adem komen. Geen verplichtingen van werk.” Als je dit financieel kan dragen en jij thuis je dagen kan doorkomen, is dat ook prima uiteraard.

Het gaat erom bedenk wat voor jou de beste beslissing is om te doen. Dit is per persoon verschillend.

Na ons gesprek had Maarten zich toch bedacht wat betreft het solliciteren. Hij was eerst namelijk van plan om te wachten totdat de crisis voorbij is. Maar tja hoe lang gaat dat duren? Hij besefte dat hij niet nog een paar maanden zonder inkomen en vaste structuur kan leven.

Hij heeft in ieder geval nu ervaring opgedaan om via videobellen met de ander te communiceren. Veel sollicitatiegesprekken vinden tegenwoordig plaats via videobellen.

Wil jij ook met mij sparren over jouw situatie? Stuur mij gerust een mail naar melisa@ban-pe.nl dan plan ik graag een afspraak met je.