rust feestdagen autisme

7 tips voor meer rust en minder stress met de feestdagen

Binnenkort is het alweer kerst. Voor sommigen een gezellige moment met vrienden en familie, voor anderen een moment van overleven door de drukte, prikkels en onduidelijkheden.

Weet jij al hoe jij je de kerstdagen gaat doorbrengen?

7 tips voor meer rust en minder stress met de feestdagen

Vier je het met andere mensen?
1. Maak duidelijke afspraken met elkaar wat je gaat doen met kerst
2. Zorg voor een duidelijke begin en einde van de activiteit die jullie gaan ondernemen
3. Zorg dat je de komende dagen voor kerst niet je hele dag vol plant met activiteiten die je energie kosten.
4. Ga je bij iemand anders een dag(deel) doorbrengen? Bedenk van tevoren waar je je eventueel terug kan trekken om even op te laden wanneer dat nodig mocht zijn.

Vier je het alleen?
5. Waar word jij vrolijk van om te doen? Wil je de dagen alleen thuis doorbrengen? Of ga je liever op pad naar een museum, de bioscoop of een park? Ga iets doen wat je leuk vindt en waar je vrolijk van wordt.
6. Voel je niet verplicht om “gezellig” te moeten doen en mee te doen aan de kerstverwachtingen. Wil jij deze dag in jouw pyjama doorbrengen en Netflix kijken? En vind je dat zelf ook fijn? Doe dat lekker!
 
En ik weet soms is het lastig om nee te zeggen tegen verwachtingen van anderen. Ik ken jouw specifieke situatie niet. Maar soms kan je afspraken maken met de ander dat je alleen een deel van de dag komt als het je anders teveel wordt.
 
Ik wil je in ieder geval alvast een hele fijne kerstmis wensen!
En ik hoop dat jij het gaat vieren op jouw manier waar jij ook vrolijk van wordt:) Hetzij alleen of met je dierbaren.
 
En ow ja: mijn 7e tip!

Wees dankbaar! Misschien heb je dat vaker gehoord. Maar doe je het al? Heb je het al ervaren wat er verandert in je leven als je er bewust mee aan de slag gaat. Elke dag vijf minuten de tijd nemen om er even bij stil te staan waar je dankbaar voor bent.
En nee dat is niet alleen met kerstmis. Probeer dit dagelijks in jouw leven te integreren:)

Sinds ik dagelijks de tijd neem om hier bewust van te zijn merk ik dat ik me minder negatief voel, minder irriteer aan anderen wanneer ik bijv. minder goed heb geslapen​. Ik voel me blijer en positiever in het leven. Ik kan beter relativeren omdat ik er bewust van word dat ik zoveel andere mooie dingen heb in het leven.

 
Melisa Visser Ban Pe
 
 
Wil je wekelijks mijn blogs ontvangen. Meld je gratis aan.