Blijf je ook twijfelen?

Ken je het gevoel dat je alle taken en verantwoordelijkheden op je neemt want je vindt het ten eerste leuk om te doen en je wilt anderen niet teleurstellen?
Herken je dat je toch gaat afspreken met die vriend of vriendin omdat je de ander niet wilt teleurstellen, of omdat het van je wordt “verwacht”?

Vrouwen met autisme  zijn vaak geneigd om op sociaal gebied hoge eisen aan zichzelf te stellen. Ze vinden bijvoorbeeld dat ze vriendschappen moeten onderhouden omdat ze dit hebben gekoppeld aan “normaal zijn”. Sommigen hebben dit thuis of op school ook zo meegekregen.

Mannen met autisme lijken in dit opzicht minder streng voor zichzelf. Daardoor lijkt het sociale gedrag van mannen met autisme over het algemeen beter aan te sluiten op hun behoefte, terwijl vrouwen met autisme in hun sociale gedrag vaak over hun eigen grenzen gaan.

Wanneer je jezelf in bovenstaande herkent (sommige mannen herkennen zich namelijk WEL hierin).
En wanneer je te hoge eisen aan jezelf stelt op sociaal gebied, kan het helpen om je sociale behoefte in kaart te brengen en daar meer naar te gaan leven.

Om je grens te gaan bewaken, is het eerst nodig om je eigen grens te leren kennen. De volgende vragen kun je helpen om hierin wat meer duidelijkheid in te krijgen.
Wat vind je leuk, wat vind je niet leuk. Wat geeft je energie, wat kost je energie.

Hoe fijn zou het zijn dat je een blauwkaart van jezelf gaat maken om erachter te komen wat voor jouw werkt. Dat je erachter komt hoe jij weer meer rust en minder stress in jouw leven gaat ervaren.

Het boek van Marja Boxhoorn “meer rust en minder stress bij autisme” is een mooi boek wat je zelfstandig kan lezen en erachter komt wat jouw stress signalen en oorzaken zijn zodat je hierna de juiste balans gaat zoeken in jouw leven.

Ervaring leert dat alleen een boek lezen niet altijd voldoende is. Soms is het fijn om met een coach deze 7 stappen door te nemen.
En ja het is een drempel om iemand anders te vragen om jouw hierbij te helpen . Ik denk ook vaak, “ik ga het eerst zelf proberen, “ik ga het zelf uitzoeken en kijken hoe het mij zelfstandig lukt”. Helaas krijg je niet dezelfde resultaat.

Een coach is iemand die je een spiegel voorhoudt, patronen die jezelf niet zal herkennen in je leven legt een goede coach bloot.

Twijfel je ook al zo lang of een coach wat voor jou zou zijn?
Twijfel je of de corona tijd wel de juiste moment om met een traject te beginnen?
Twijfel je of je het toch niet zelfstandig kan proberen?

Niet doen! Stel jezelf de volgende vraag: Wat gaat het jou kosten als je een goede hulp langer blijft uitstellen?

Graag wil ik je hierbij helpen. Laat je gegevens achter en ik neem graag contact met je op.