autisme anders overkomen

De dagelijkse struggle van iemand met autisme

Heb je mijn blog al gelezen over hoe jij ook een bijdrage kan leveren aan een betere werled? Hier de link naar het blog
Wat vond je van dit thema? Ik weet het, het is een gevoelige onderwerp waar vaak niet vrijuit over gesproken wordt.

En misschien heb je er persoonlijk niet mee te maken dat je gediscrimineerd wordt op huidskleur, maar misschien wel veroordeeld door een ander door je diagnose. Of misschien bang bent dat anderen je gaan veroordelen als ze er achter komen dat je autisme hebt.

Stereotiep beeld van autisme
Helaas is er een bepaald stereotiepe beeld van mensen met autisme. Denk aan rainman of Sheldon in the big bang theorie. Iemand die moeilijk in de maatschappij kan functioneren of super slim is en de moeilijkste wiskundige sommen kan oplossen.

Een volwassenen man of vrouw die getrouwd is en kinderen heeft, en in het weekend met vrienden afspreekt. Die een normale intelligentie heeft en een baan met een werkweek van 40 uur. Dit beeld is vaak niet het beeld wat men heeft als we aan autisme denken.

Misschien weet jij het van jezelf ook niet dat je autisme hebt, maar je merkt wel dat je enorm moe bent, meerdere banen hebt gehad omdat het uiteindelijk toch niet passend was. Misschien zelfs eerder een/meerdere burn-out hebt gehad. En elke keer herpak je jezelf maar ga je toch weer over je grenzen heen.

Je hebt wellicht eerder hulp gezocht maar de benadering en aanpak kon je er gewoon niet in vinden. Het was 1 groot warrig verhaal waar je hoofd alleen maar van op hol sloeg. En weer had je een ervaring dat het misging, je denkt bij jezelf: “dit is mijn leven en voor mij werkt het allemaal niet”

Want ja ook al heb je een normale intelligentie en je redt het voor de buitenwereld prima in de maatschappij. Voor jezelf is het wel een dagelijkse struggle. Je kan alleen de vinger er niet op leggen waar het elke keer misgaat. En waarom je soms letterlijk op je tandvlees loopt om de ballen omhoog te houden.

Een aanrader
Graag wil ik je het boek van Marja Boxhoorn aanraden. Waarom dit boek? Het is praktisch geschreven en geeft je meteen handvatten hoe jij ervoor gaat zorgen dat je meer rust en minder stress gaat ervaren.

Eeerder heb ik een moeder gehad in de praktijk die een zoon heeft die gediagnosticeerd is met autisme, die net gestart is met een coachingstraject. Zij vertelde dat ze het boek in 2 dagen heeft uitgelezen. Ondanks dat ze zelf nooit gediagnosticeerd is, bracht het haar een hoop herkenning, en ze begrijpt meer waarom het leven soms zoveel energie kost.

Wil je meer weten over de methode van 7 stappen naar meer rust en minder stress, en wil jij ook graag weer in balans komen op je werk en in je privé leven? Ik kom graag met je in contact. Je mag me mailen of stuur een bericht via het contacformulier.

Neem dan gerust contact met mij op