Heb jij je droombaan al gevonden?

Heb jij tegenwoordig een baan die volledig bij je past? Waar jij je passie en kwaliteiten in kwijt kan?
Vaak is dit niet het geval. We gaan naar school leren een bepaald vak en gaan hierna in werken.
Wat we nooit op school leren is wat vindt je belangrijk in het leven? Wat zijn je normen en waarden, waar liggen je kwaliteiten. Welk manier van werken past het beste bij jou.

Inmiddels 12 jaar geleden heb ik dit zelf ondervonden toen ik voor het eerst ging werken in de hulpverlening. Toen der tijd op een woongroep voor kinderen met allerlei gedragsproblemen. Het enige wat ik wist dat ik het leuk vind om met mensen te werken, dus ben ik SPH gaan studeren want dat is een vrij brede opleiding en kan ik alle kanten op.
Volgens de theorie heb ik een hoop geleerd in deze vier jaar. Wat ik niet heb geleerd is welke randvoorwaarden voor mij belangrijk waren of welk manier van werken past het beste bij mij.

Na twee jaar werken in de hulpverlening ben ik inmiddels verhuisd vanuit het oosten van het land naar het westen van het land, en kwam ik terecht op een woongroep voor volwassenen met autisme. Ik deed mijn werk zoals het “hoort” volgens de theorie en wat ik heb geleerd. Maar ik deed het niet vanuit mijn eigen kracht, mijn eigen inbreng van talenten.

Vertrouwen
Achteraf gebleken had dit te maken met een bepaald gebrek aan zelfvertrouwen. Het vertrouwen hebben in mezelf dat ik mijn eigen persoon en haar specifieke eigenschappen mag meenemen in het werkveld. Niet wetende wat mijn begeleidingsstijl was. Door ups en downs kwam ik erachter dat ik de coachende manier van werken het beste bij mij past. Het vertrouwen hebben en meegeven dat de ander zijn ruimte mag creëren om ook zijn eigen fouten te maken. In plaats van als “de hulpverlener” alles geregeld hebben zodat de cliënt zo min mogelijk de fout ingaat.

Ik denk dan bij mezelf. Wat geef je dan als boodschap aan de ander? Jij kan het niet alleen, ik zal je wel helpen en het oplossen voor je. Fouten maken is verkeerd. Nee niemand is perfect, het leven is een levensles. En natuurlijk als professional zal ik telkens de inschatting maken en de ander tijdig behoeden voor de gevolgen van een bepaald gedrag. Maar uiteindelijk is het aan de ander of die het gaat doen of niet.

Jarenlang heb ik gewerkt in instellingen waar ik kinderen en volwassenen heb begeleid en gecoacht. Ik wist dat ik niet volledig mijn eigen manier van werken hierin kwijt kon. Er komt namelijk veel bureaucratie bij kijken, en waar ik geen ster in ben is zorgen dat er tijdig verslagen geschreven worden, indicaties die tijdig geregeld moet worden. Uiteindelijk doe ik dit soort taken wel, want het wordt van mij verwacht. Maar het kost extra energie, ik word er niet vrolijk van.

Wat is belangrijk?
Dus afgelopen jaren heb ik mezelf afgevraagd: van welke soort werk zou ik erg blij worden?  Welke waarden zijn voor mij belangrijk om goed mijn werk te kunnen doen en daarnaast er ook energie van krijgen?

Voor mij was vrijheid en op mijn eigen manier mijn werkzaamheden uitvoeren belangrijk.
Geen algemene kennis als hulpverlener, maar specialistische kennis opbouwen en verder toespitsen op autisme en coaching. Toen was de stap vorig jaar gauw gemaakt om als zelfstandige te gaan beginnen als autismecoach.

Heb je momenteel je droombaan? Zo ja? Wat maakt het dat jij je helemaal op je plek voelt in je huidige werkzaamheden?

Zo niet? Hieronder een aantal vragen om je alvast op weg te helpen om uiteindelijk een beslissing voor jezelf te kunnen maken.

– wat vind je belangrijke waarden in je werkzaamheden?
– Welke opties zijn er nog meer naast je huidige baan om uit te kunnen uitvoeren?
– Wat zijn de obstakels om je droombaan te achtervolgen?

Weet dat veel mensen vaak nooit de stap durven te nemen om hun droombaan achterna te gaan, omdat het vaak betekent een grote verandering, onzekerheid, investering in zowel tijd als geld. Maar voornamelijk ook onzekerheid: kan ik dit wel, ga ik het wel redden?

Vraag jezelf af:
– wat is het ergste wat kan gebeuren?
– wat zal het mij opleveren als ik wel die stap zal maken

Wat ik tot slot aan jou wil meegeven. Het leven is te kort om werkzaamheden te blijven doen waar je met tegenzin naartoe gaat en wat enorm veel energie kost. Waarom niet werkzaamheden uitvoeren waar je blij en vrolijk van wordt, waar je energie van krijgt en het gevoel hebt dat jij iets doet wat jij graag zou willen.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Plan hier een gratis grip op je leven sessie.

Grip op je Leven sessie