Hoe ga je om met werkdruk op de werkvloer?

Inmiddels mijn eerste werkweek na mijn vakantie. De komende twee maanden zal het een leuke uitdaging worden om een goede balans te houden tussen werken en privé. En niet omdat ik het werken zwaar, of niet leuk, vindt, maar omdat de thuissituatie mijn aanwezigheid meer vraagt

De kinderen hebben tot begin september vakantie en zijn dus thuis, en vinden het ondanks dat we drie weken op Aruba zijn geweest, ook leuk om als gezin dagjes weg te gaan hier in Nederland. Mijn man gaat in september zelf een week op Kite vakantie. En mijn opleiding gaat starten in september:-)

 

Maak het simpel

Tegenwoordig werk ik met een digitale agenda, waar mijn klanten hun afspraken in kunnen plannen. Ik merk dat ik als ondernemer slimmer word en dat ik efficiënter met mijn tijd omga.

Verder heb ik ook hulp van Celina die alles rondom mijn social media en blogs voor mij klaarzet. De tekst wordt op spelling en taal nagelopen door Rolf. Merk je dat er de laatste tijd minder spelfouten in mijn blogs zitten?? 😉

Vanaf het begin had ik al een boekhouder die alles voor mij regelde. En doordat ik tegenwoordig alle facturen digitaal verstuur, heb ik ook kunnen instellen dat deze ook automatisch door worden gestuurd naar hem.

Het zijn allemaal kleine veranderingen die ik in de afgelopen drie jaar steeds slimmer en efficiënter doe. En door ervaring leer ik uiteraard hoe iets sneller en makkelijker geregeld kan worden. Betekent het dus dat je het als ondernemer daadwerkelijk drukker moet krijgen wanneer je meer opdrachten krijgt? Nee hoor, dat hoeft niet, ik geloof dat je je tijd anders gaat indelen. Gelukkig hoef ik niet alles alleen te doen, ik heb mensen om me heen die mij helpen om mijn bedrijf draaiende te houden.

Naast ondernemer ben ik ook moeder van drie kleine kinderen en partner van een lieve man die ook mijn tijd en aandacht nodig heeft 😊. Maar ik krijg er ook veel energie van wanneer ik bezig ben met mijn werk, het coachen van medewerkers met autisme. Maar als ondernemer is het niet vanzelfsprekend dat de opdrachten zomaar aan komen waaien, je zal er iets voor moeten doen. Gelukkig gaat het tegenwoordig makkelijker, mensen weten me sneller te vinden en weten ook wat ik kan bieden. Ook krijg ik steeds meer opdrachten vanuit bedrijven, omdat ik graag mensen wil helpen die hun baan willen vasthouden en waar werkgevers bereid zijn te investeren in de meerwaarde van deze mensen.

 

Welke les kan jij voor jezelf hieruit halen?

Heb jij het op dit moment druk op je werk? Vooral tijdens de vakantieperiode wanneer er minder collega’s aanwezig zijn, waardoor de werkdruk wat hoger is dan normaal? Wellicht is het als werknemer natuurlijk iets anders dan als ondernemer. Je hebt minder invloed op je takenpakket, of zaken die je kan uitbesteden. Maar toch kan het lonen om te kijken naar hoe je je dag anders kan indelen.

Welke taken kosten je de minste energie, en kan je zonder al te veel moeite uitvoeren? Doe deze taken als eerste.

Maak het bespreekbaar met je leidinggevende welke taken echt in deze periode af moeten. Doe dit vooral als je moeite hebt met prioriteiten stellen. Met minder collega’s net zoveel opdrachten of taken uitvoeren betekent niet altijd dat je automatisch een tandje harder moet gaan lopen, oftewel sneller moet werken. Ook al is dat wel wat anderen van je verlangen, want het werk moet af en er zijn minder mensen om dat te doen.

Natuurlijk kan je tot op zekere hoogte van jezelf verwachten dat je wat sneller gaat werken, meer werk in een kortere tijd gaat doen. Maar wat hebben je collega’s en werkgever eraan als jij hierna helemaal uitgeblust bent? En wat heb je er zelf aan dat je het zo druk hebt op je werk dat je na zo’n dag, geen puf of zin meer hebt om iets te ondernemen in je privé leven omdat je eigenlijk alleen maar kan bijkomen van zo’n drukke dag.

Ja ik weet het, ik heb makkelijk praten, ik sta niet in jouw schoenen. Maar uit ervaring weet ik dat er meer mogelijk is dan je denkt. Je hoort steeds vaker dat gezondheid en vitaliteit een belangrijk onderdeel vormen in de visie van bedrijven. Maar het begint bij jezelf. Geef je grenzen op tijd aan, en vraag waar nodig hulp. Je hoeft niet de hele “wereld” op je schouders te dragen. Ook al zou je dat graag willen omdat je misschien graag wil laten zien hoe goed je je werk kan doen, of omdat je misschien dat vaste contract dit keer wél wil krijgen. Of omdat je niet wil onderdoen bij je directe collega, want die kan wel tijdens vakantieperiode met minder personeel meer taken afkrijgen dan jij. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. De ene kan sneller, maar misschien slordiger, werken, waar de ander juist secuurder, maar wellicht langzamer te werk gaat.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.