Hoe gaat het je lukken om wel je baan vast te houden?

Je leest het overal in het nieuws. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Overal banen voor het oprapen. En toch zijn er veel mensen met autisme die niet aan een baan kunnen komen, maar ook vooral een baan niet kunnen vasthouden. Hoe kan dat eigenlijk?

Waarom mensen met autisme moeilijker een baan kunnen vasthouden

 • Zij zijn gevoeliger voor stress, waardoor de balans tussen werk en privé gauw verdwijnt.
 • Zij ervaren onduidelijkheden in taken en verwachtingen
 • Zij doen werk dat niet past bij hun talenten of kwaliteiten
 • Zij hebben moeite met sociale interactie
 • Zij weten niet hoe zij met de prikkels op de werkvloer om kunnen gaan.
 • Zij voeren vaak werkzaamheden onder hun niveau uit (Bore-out)
 • Zij weten niet goed wat hun voorwaarden zijn om goed te kunnen functioneren. Wat je dus nodig hebt de beste versie van jezelf te worden.
 • Werkfittrajecten
  Sinds een paar maanden ben ik betrokken bij het UWV om samen met kandidaten middels modulaire diensten en werkfit trajecten te onderzoeken wat nodig is om een baan te kunnen vinden die bij hun past. Wat ik vaker heb meegemaakt is dat mensen met autisme die een baan kunnen vinden, bijna elk jaar van baan moeten wisselen, omdat hun contract niet verlengd werd.
  Erwin heeft zelfs in 10 jaar tijd 12 verschillende banen gehad. Twee jaar geleden, toen ik nog niet betrokken was bij het UWV, heb ik Erwin mogen coachen vanuit particuliere coaching om meer balans te creëren in zijn leven. Erwin had kort daarna een baan gekregen en heeft sinds een paar maanden een vast contract. Hij gaat nog altijd met plezier naar zijn werk en kan het prima combineren met het voetballen dat hij ernaast doet. Dat zijn altijd leuke berichtjes om te ontvangen van oud kandidaten:-)

  Wat zou jij anders willen zien of ervaren in je leven, zodat je wel het leven gaat leiden dat je graag wil?. Geloof je erin dat het echt anders kan?

  Mocht je momenteel in de ziektewet zitten of heb je een Wajong uitkering en wil je graag de arbeidsmarkt weer op, maar je weet niet hoe? Weet dat er via je arbeidsdeskundige van het UWV verschillende mogelijkheden zijn. Maak dit bespreekbaar. Kom je er niet uit, dan mag je altijd contact met mij opnemen en ik denk graag met je mee of kijk op https://werkflow.nl

   

  Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.