Hoe je als werknemer met autisme wel een taak kunt afronden

Het is woensdagavond 19.25 uur, over 5 minuten begint de groepstraining in het natuurpark waar ik 200 meter vanaf woon.
Afgelopen april heb ik me aangemeld voor de 10 weken bootcamp challenge, 10 weken op de maandag en woensdagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur. Mijn agenda geraadpleegd, merendeels ben ik vrij en zou het moeten lukken hiernaar toe te gaan.

Echter in de praktijk liep dit anders. Afgelopen weken was het meerdere keren voorgekomen dat het me niet lukte om aanwezig te zijn.
Allemaal geldige redenen vond ik: Te laat terug uit werk, geen oppas, het regent. Uiteindelijk zijn dit allemaal “excuses”.
Want laten we eerlijk zijn, als je iets graag wilt dan maken die paar regendruppels niets uit, of ik had meer moeite kunnen doen om de afspraken zo te plannen dat ik wel op tijd aanwezig kon zijn, of ik kon mijn man vragen of hij zijn dienst kon ruilen zodat hij thuis kon zijn voor de kinderen.

Toen ik de planning maakte had ik alleen gekeken naar de praktische kant: past het in de agenda, heb ik al sportkleren, kan ik het betalen.

Uiteraard vind ik sporten wel leuk en vind het nodig om meer conditie op te bouwen. Maar ik heb er echter minder bij stil gestaan wat het mij nog meer gaat opleveren. Wat zijn de voordelen voor mezelf. Waarom vind ik het zo belangrijk om inderdaad 2x in de week te gaan sporten.
Ondanks dat ik in het algemeen erg gedisciplineerd en gedreven ben, als ik eenmaal aan iets begin wil ik het graag afmaken, toch had ik moeite om inderdaad de afgelopen 10 weken elke week 2x mezelf in de sportkleren te hijsen.
Want het moet je onbewust of bewust iets opleveren. Een bepaalde voldoening, energie, blijdschap.


Discipline en gedrevenheid
Mensen met autisme hebben vaak deze kwaliteit ook: discipline en gedrevenheid.
Dit is eén van de redenen waarom werkgevers graag mensen met autisme in dienst hebben. Mensen met ASS doen geen half werk. Als er iets gedaan moet worden gaan ze vaak voor 100% aan de slag.
Echter wanneer ze het nut of de functie ergens van iets niet inzien zijn ze vaak minder gemotiveerd.
Op zich heel logisch natuurlijk, waarom iets doen als je niet goed weet wat het jou kan opleveren.


Motivatie
Daarom is het belangrijk om bewust te worden wanneer je merkt dat je moeite hebt met het  voltooien van een gekregen opdracht of een beslissing die je zelf eerder genomen hebt.  

Vier vragen om bewust te worden van je eigen motivatie

  1. Wat zijn de voordelen voor jou indien je de taak niet uitvoert?
  2. Wat zijn de nadelen voor jou indien je de taak niet uitvoert?
  3. Wat zijn de nadelen voor jou indien je de taak wel uitvoert?


En de belangrijkste motivatie:  wat zijn de voordelen voor jou indien je de taak of beslissing wel uitvoert.

Je bent dus niet lui of ongemotiveerd, echter het kan je wel helpen om bewuster te worden in de keuzes die je maakt of neemt. Waardoor je wel de motivatie kan opbrengen wat je in eerste instantie gevraagd werd of eerder besloten hebt.


Wist je dat:

Wanneer het voordeel groter is dan het nadeel je meer gemotiveerd bent.
EN
Wanneer het voordeel kleiner is dan het nadeel je minder gemotiveerd bent.

Wil je als eerste mijn blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier gratis in!