Melisa Visser - Yucel methode

Hoe je als werknemer met autisme zelf inzicht kan krijgen om je gezondheid positief te beïnvloeden

“Het gaat niet lekker. Ik heb zo vaak hoofdpijn. Mijn huisarts heeft al gezegd dat er niks medisch aan de hand is. Echter ik heb wel elke dag ongemak. Ik weet soms niet hoe ik op mijn werk moet gedragen. Iedereen komt met goedbedoelde adviezen, maar ik kan er weinig mee”.

Dit waren een paar zinnen van iemand die laatst een kennismakingsgesprek had in mijn praktijk.

Hij zag mij toevallig in de krant en wilde meer weten wat ik voor hem kon betekenen. Hij voelde dat er iets mistte op zijn werk.  Bij doorvragen kon hij lastig aangeven waar hij precies moeite mee had.

 

Denken in details

Dit is heel herkenbaar bij mensen met autisme, ze denken bottom up. Zwart-wit gesteld start de informatieverwerking bij mensen met autisme bij de details.  

Ze zien allerlei losse elementen en kunnen moeilijk een helikopter view zien. Waardoor toen ik aan hem vroeg waar hij moeite mee had, hij hier niet meteen een antwoord kon geven.

 

Yucelmethode

In zulke situaties maak ik graag gebruik van de yucel methode. Dit is een methode met kleurrijke blokken wat de klant inzichten geeft in de manieren om zijn gezondheid zelf positief te beïnvloeden.

In de allereerste sessie gingen we hiermee aan de slag. Door middel van mijn vraagstellingen lukte   het hem wel om in kaart te brengen wat zijn steunpilaren waren, wat zijn leven al positief beïnvloedde. Maar ook lukte het hem om zelf het inzicht te krijgen welke lasten hij ervoer. Welke problemen hij tegenaan liep, zowel in zijn werk als in zijn thuissituatie. 

Bij het bouwen met de yucelblokken maakte het niet uit dat hij alleen in details kon denken, niet het overzicht kon schetsen waar hij precies tegenaan loopt. 

Doordat we door middel van de blokken alle steunpilaren en lasten visueel maakten. Kon hij hierdoor wel de link leggen wat de overeenkomsten waren. En zodoende wel de helikopter view creëren. 

 

Eigen regie pakken

Aan het einde van de eerste sessie wist hij toen wel waar hij aan wilde werken. Hierdoor wist hij wat hij in zijn leven wilde veranderen.  

Hij kon er weinig mee toen voorheen anderen tegen hem zeiden dat hij socialer moest zijn. 

– Doordat de lasten visueel werden gemaakt, werd het ineens tastbaar en kreeg hij duidelijkheid in zijn hoofd waar hij aan wilde werken. 

– Doordat we ook de steunpilaren duidelijk hebben geschetst, kon hij meteen gebruik maken van zijn kwaliteiten om een gedeelte van deze lasten op te vangen. 

 

Huh? Ik heb wel een fijn leven

Kort geleden heb ik een andere situatie met een klant meegemaakt. Deze vrouw die aangaf dat het niet lekker ging in haar leven. Ze had het gevoel dat ze er alleen voor stond. Samen gingen we weer bouwen. Wat bleek? 

Zij had een scala aan steunpilaren waar zij eerder niet van bewust was. Door deze steunpilaren, al deze specifieke gekleurde blokken ook een naam te geven kreeg het een tastbare vorm. 

En inderdaad er was één last, één grote blok. De verantwoordelijkheid nemen voor haar kleine zus. 

 

Focussen op wat er wel kan

Door de inzicht die ze had gekregen over welke steunpilaren ze allemaal wel bezat, kon ze hierdoor beter relativeren. Uit één van de steunpilaren wat voor haar “betrokken familie” was kon zij het accepteren dat zij inderdaad niet de volledige verantwoordelijkheid moest nemen over haar kleine zus. 

Het negatief gevoel wat ze eerder had, was na het bouwen van de yucelblokken verminderd. Hierdoor hadden we een startpunt. Ze kreeg meteen  duidelijkheid waar zij met hulp van mij aan kon werken. 

Haar eigen mindset, haar eigen manier van de kijk op de wereld. 

Stel je voor dat je meer rust voor jezelf creëert in je hoofd, minder zorgen ervoer zoals deze vrouw over haar kleine zus. Zij kon hierdoor uiteindelijk beter presteren op haar werk. 

 

In je eigen kracht

Ik vind het belangrijk om ieder mens in zijn eigen kracht te zetten. Wie ben ik als coach om te bepalen wat je gaat leren. Wie ben ik om jou te vertellen wat anders moet. 

Ik vind het wel belangrijk om jou te coachen zodat jij zelf erachter komt waar het nog niet lekker gaat in je leven. Hierdoor maken we samen een plan waardoor jij weer regie gaat nemen over je eigen leven.

 

Wil je wekelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je dan gratis hier in