Hoe laat ik me niet beïnvloeden door anderen

Jordan is een jongen die na jarenlang in een instelling te hebben gezeten weer na 10 jaar thuis is komen wonen. Deze nieuwe situatie is voor iedereen weer wennen, zowel voor ouders als voor Jordan zelf.

Jordan heeft autisme en ervaart veel stress en spanning en heeft moeite om zijn boosheid onder controle te houden.

Voor Jordan is het belangrijk dat hij gaat beseffen dat hij zelf invloed kan hebben over zijn gemoedstoestand. Dat hij zelf zijn emotie onder controle kan krijgen en zich niet laat leiden door anderen waardoor hij boos wordt.
Niet alleen voor Jordan is dit een grote uitdaging. Veel mensen om ons heen vinden het lastig om eerst te kijken waar zij zelf invloed op hebben in plaats van een situatie of een ander te willen veranderen.

“Soms kan ik erg boos worden wanneer mensen bepaalde uitspraken doen waar ik het niet mee eens ben. Ik zeg dat ze ermee moeten ophouden, maar ze doen het niet. Ze blijven ermee doorgaan.”

Zo vaak spreek ik mensen met of zonder diagnose die het gevoel hebben dat ze bepaalde dingen niet durven te zeggen, of te doen omdat ze bang zijn voor reacties van anderen. Bang voor kritiek. Maar ook hebben zij het gevoel niet begrepen te worden. Dat anderen een bepaalde mening, of oordeel over hen hebben.
Hoe vervelend is dit. Zeker als het je raakt, en je er dagen mee blijft rondlopen. Gepieker over wat er allemaal wel of niet gezegd is, je gedachten die er wat van vinden en er vervelende gevoelens in je naar boven komen.
In het geval van Jordan wordt hij boos en heeft dan geen controle meer over zijn eigen gedrag. Dat is tenminste wat hij denkt.

Echter je hebt altijd controle over je eigen gedrag. Maar je hebt juist geen controle over het gedrag van een ander.

Stephan Covey praat over cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid.

Cirkel van betrokkenheid
Hoe de ander zich gedraagt valt onder de cirkel van betrokkenheid. Je hebt daar geen invloed op. Maar ik kan me voorstellen dat het wel gevolgen kan hebben voor jouw gedachten en gevoelens.

Cirkel van invloed
Waar je wel invloed op hebt is de binnenste cirkel. Hoe jij omgaat met de situatie. Hoe jij denkt of voelt over een bepaalde situatie.
Hoe geruststellend kan het zijn als jij te allen tijde baas bent over je eigen gedachten en daarmee over je resultaten.

cirkel van invloed

Stel je voor dat je volledig focust op de binnenste cirkel, dat waar je wel invloed op zou hebben. Doordat het binnen je cirkel van invloed valt, zal je merken dat je andere resultaten zal bereiken. Hierdoor zal je je minder ergeren aan een ander en zal je minder energie verspillen aan situaties uit de cirkel van betrokkenheid. Situaties waar je geen invloed op hebt.

In deze video die ik gevonden heb op youtube wordt dit mooi visueel uitgelegd.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.