Hoe leef ik het leven die ik graag wil?

Wanneer heb jij laatst een boek gelezen dat informatie geeft over wat autisme inhoudt. Is het je opgevallen dat het vaak over de negatieve kanten gaat van autisme? Er wordt de nadruk gelegd op de beperkingen en de moeilijkheden van het hebben van autisme. Begrijp me niet verkeerd. Als je er net achter komt dat je autisme hebt en je wilt meer weten wat het precies inhoudt ontkom je er niet aan om te leren over de beperkingen.

Momenteel ben ik bezig met het boek van Jeroen Bartels
“Zelfcontrole bij volwassenen met autisme”. Een praktisch boek hoe jij weer controle krijgt over je negatieve emoties.

Hij omschreef 10 mogelijke oorzaken die kunnen bijdragen waarom mensen met autisme boosheid ervaren.

Denk aan “moeite met acceptatie”.
Ik citeer een stukje uit het boek van Jeroen Bartels:

“In de praktijk blijkt dat een aantal mensen met een ASS moeite heeft met het accepteren van de eigen beperkingen en hoe het leven gelopen is. Dit is begrijpelijk. Door bepaalde moeilijkheden (bijvoorbeeld op sociaal gebied) niet te accepteren en te blijven “vechten” tegen bepaalde gevolgen (bijvoorbeeld het niet kunnen vinden van een partner of het niet kunnen vasthouden van een baan) ontstaan echter forse gevoelens van frustratie. Dit gebeurt vaak bij mensen met een ASS die erg streng zijn voor zichzelf. In de praktijk is een veelgehoorde opmerking van mensen met een ASS: “Ik wil gewoon normaal zijn. Als anderen dat kunnen, moet ik dat ook kunnen”.
Je hoeft natuurlijk niet alles te accepteren. Dat zou betekenen dat je je neerlegt bij elke vorm van mogelijke verandering. Maar er zijn nu eenmaal zaken die niet te veranderen zijn, zoals het hebben van een beperking of hoe je leven tot nu toe verlopen is. Alleen een accepterende houding kan je daar een stap verder mee brengen.”

Wat ik zo goed aan dit boek vind is dat er specifiek bij wordt gezegd dat het onvermijdelijk is om in te gaan op de negatieve kanten van het hebben van autisme in relatie tot het adequaat omgaan met boosheid en frustratie. Maar er wordt ook vermeld dat mensen met autisme uiteraard kwaliteiten hebben.

Heb je eigenlijk voor jezelf duidelijk wat jou kwaliteiten zijn? Ik weet bijna zeker dat jij vaker hebt gehoord wat je niet goed doet, of waar je meer moeite mee hebt.

Denk bijvoorbeeld aan communicatie: Nia gaf meteen aan: “communicatie vind ik heel lastig. Ik verdwaal in alle details en heb weinig overzicht om de hoofdzaken alleen te bespreken.”

Toen ik haar vroeg wat haar sterke kant op het gebied van communicatie is, moest ze er lang over nadenken. Dit is niet een vraag die ze vaker heeft gekregen en het was niet zo dat zij dit ergens in een boek had gelezen.
Uiteindelijk kwamen we op het secuur formuleren van haar eigen bewoordingen.
En tot slot vroeg ik aan haar wat is voor haar een voorwaarde om te kunnen voldoen aan haar sterke kanten en tegelijkertijd rekening houden met haar aandachtspunten. Ze gaf meteen aan: “ik moet kunnen begrijpen wat de ander zegt of bedoelt, en anders moet ik het gewoon aangeven of vragen”.

Autisme hoeft niet altijd een beperking te zijn. Waar je de rest van je leven last van moet hebben. Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ongeacht je wel of geen diagnose hebt.
Het gaat erom dat jij jezelf leert kennen wat bij jou het beste past.

Wist je dat er verschillende bekende personen hoogstwaarschijnlijk of zelfs gediagnosticeerd zijn met autisme? Denk aan Albert Einstein, Mozart, Charles Darwin, Bill Gates, Steve Jobs, Susan Boyle, Anthony Hopkins…
En nee als je autisme hebt wordt er niet van je verwacht dat je super slim moet zijn en uitvindingen moet realiseren, of een ster in Hollywood wordt.
Wel wil ik je inspireren om niet jezelf klein te houden.

Welke dromen zou je graag willen waarmaken? En wat heb je ervoor nodig?
En één van de eerste voorwaarden zijn stabiliteit, rust in je hoofd en lijf, voldoende zelfvertrouwen. Kortom het gevoel dat je weer grip hebt op je leven.

Dus stel jezelf de vraag: “wat zou je graag willen bereiken in het leven, en wat is de eerste stap die je hierbij gaat ondernemen.
Begin met kleine concrete en haalbare doelen.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Laat gerust een berichtje achter