Hoe Lennart wel een vaste baan kan vasthouden

In deze blog wil ik je graag meenemen in het verhaal van Lennart. Lennart is een jongeman die weinig zelfvertrouwen had, hij was vaak boos en hij ervaarde veel stress, zowel op het werk als privé. Hij kon moeilijk een baan vasthouden. Niet dat hij ontslagen werd, zijn baas was altijd wel tevreden met hem, maar hij trok het soms gewoon niet. Hij zocht dus elke keer weer naar een nieuwe baan in de hoop dat het daar beter ging. Maar het riedeltje begon elke keer weer opnieuw.

Lennart is een oud cliënt van mij. Hij heeft in 2021 een coaching traject bij mij gevolgd. Hij heeft toen een review geschreven:

Op je eigen voorwaarden goed je werk uitvoeren
Een paar weken geleden nam hij weer contact op, het ging toch niet zo lekker op het werk. Tijdens het gesprek kwamen we erachter dat hij enorm is gegroeid in wat hij nodig heeft om goed te blijven functioneren. Eén van de voorwaarden hierbij is dat hij zichzelf mag zijn, en dat betekent letterlijk dat hij in bepaalde situaties weinig interactie wil met collega’s. Hij wil graag op zichzelf zijn in de pauze in plaats van het gevoel te hebben de hele tijd te moeten communiceren met collega’s.

Hij gaf aan dit meerdere keren te hebben aangekaart bij leidinggevende en collega’s, dat hij soms momenten van stilte wil en zich tijdens de pauze even wil afzonderen, ook wil hij tijdens het werk niet voortdurend een praatje maken. En daar hoefde niet constant wat van gedacht te worden.

Lennart is zich veel meer bewust geworden van wat hij nodig heeft en wat goed voor hem is. Dit betekent ook dat hij beter weet welke baan of werkomgeving bij hem past en dat hij niet meer zomaar genoegen neem met elke baan. Hij gaat nu op zoek naar een nieuwe baan, niet meer vanuit angst of tekortkoming, maar vanuit vertrouwen en hoop op een betere baan die bij zijn wensen past.

Ga staan voor wat jij nodig hebt
Dit zijn de momentjes waar ik erg blij van word. Het leven is inderdaad niet perfect, het gaat niet altijd goed. Soms is het nodig om interventies in te zetten om het beter te laten gaan. De ene wat groter dan de andere, maar het belangrijkste is dat hij het nu meer op zichzelf betrekt en dat hij niet het gevoel heeft dat hij gefaald heeft, daar word ik erg blij van.

Heb jij het gevoel dat jij jezelf kan zijn op je werk? Wat zijn voor jou de ideale werkomstandigheden? En kan hier aan voldaan worden?

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.