Hoe mensen met autisme ook zorgeloos kunnen genieten van hun vakantie

De zomervakantie staat voor de deur. Dit is de laatste schoolweek van mijn kinderen, dan hebben ze vakantie. Wat zijn ze toch blij, iedere keer als zij vrij zijn van school. Terwijl wij, als we verder geen concrete plannen hebben, vaak de vraag krijgen: “mam ik verveel me, wat kan ik doen?” Na een tijdje kunnen ze ook gaan klieren met elkaar, vaak komt dit uit verveling. Maar ook de structuur van school die wegvalt en de sportactiviteiten die ook niet doorgaan in de vakantie. Ze moeten er letterlijk aan wennen, het lijkt bijna alsof ze in een “gat” vallen. Maar gelukkig weet ik uit ervaring dat ze zich hierna prima kunnen vermaken en zeker als we ook nog op familiebezoek gaan in het buitenland.

Vakantie voor mensen met autisme

Ook voor mensen met autisme kan vakantie soms een uitdaging zijn. Nogmaals dit geldt niet voor iedereen.
Els bijvoorbeeld vindt het heerlijk om regelmatig een week vakantie te nemen en elke ochtend te kunnen opstaan zonder dat er iets gepland staat in haar agenda. Ze bekijkt per dag waar ze zin in heeft om te ondernemen. Dit lukt haar alleen als ze ook de natuur opzoekt in Drenthe. Kennissen van haar hebben daar een vakantiehuisje waar ze regelmatig gebruik van kan maken. Els is iemand die normaalgesproken veel structuur nodig heeft in haar dagplanning, een ochtendritueel ontbreekt nooit bij haar, anders merkt ze dat ze de rest van de dag het gevoel heeft dat ze achter de feiten aanloopt.
Maar als ze in Drenthe zit en elke dag de mogelijkheid heeft om de natuur op te zoeken, dan voelt ze zich blij en ontspannen. Ze kan veel makkelijker haar structuur loslaten.

Op zich logisch, hoe meer ontspannen je je voelt hoe minder houvast en structuur je mogelijk nodig zou kunnen hebben. Je kan meer adhoc beslissingen nemen.

Bij Jeroen werkt het anders. Het liefst neemt hij geen vakantie. Hij werkt vier dagen in de week, en spaart altijd zijn uren op, omdat hij nooit weet wat hij met zijn vrije tijd moet doen in de vakantieperiode. Maar toch werd ook hij vriendelijk verzocht om voor 1 juli de uren van vorig jaar op te maken, anders raakte hij ze kwijt.

Een paar weken geleden nam hij twee weken vrij. Belangrijk voor hem was hierbij dat hij toch een plan had voor wat “projecten” die hij in de vakantie zou gaan ondernemen. Hij vindt het heerlijk om in de natuur met de metaal detector aan de gang te gaan, rommelmarkten bezoeken en te sleutelen aan oude auto’s. Zo heeft hij de opdracht gekregen om eerst een lijst voor zichzelf te maken wat hij leuk vindt om te doen. En met “taakjes” die ook eigenlijk dienen te gebeuren maar waar hij nooit aan toekomt, omdat hij het eigenlijk te druk heeft tijdens een gewone werkweek.
Klinkt natuurlijk heel simpel, maar voor hem werkte het heel goed om een globale planning te maken zonder tijden en dagen. Maar puur vanuit een lijst per dag een “doel” te pakken waar hij op dat moment zin in had.
Hierdoor had hij zoals hij het zei: Een doel om voor op te staan. Anders was hij bang dat hij te lang in bed zou blijven liggen, zijn ontbijt zou overslaan en te lang voor de computer zou blijven hangen.

Waar het voor Kim alleen voldoende was om haar ochtendritueel hetzelfde te houden. In plaats dat haar wekker om half 7 afging, schoof het op naar 8 uur. De rest van de volgorde van haar ritme bleef hetzelfde. Voor haar was dit toch wel een uitdaging, maar na een paar dagen was ze eraan gewend. Voor haar is haar ochtendritueel zodanig belangrijk dat zij dit merkt de rest van de dag als ze dit overslaat of in een andere volgorde doet. Dan voelt ze zich niet volledig ontspannen en lijkt het alsof er iets ontbreekt, alsof ze iets vergeten is te doen. Ze noemt het zelf een stemmetje in haar hoofd dat blijft vragen: “vergeet ik niks?”.

  • Opstaan
  • Aankleden
  • De hond uitlaten
  • Ontbijt klaarmaken en opeten
  • Kleine Keuken opruimen
  • Agenda openslaan en dag en week bekijken wat er dient te gebeuren.

Nu is ze met vakantie, bij bekijken van de agenda voegt ze dus toe wat ze gaat doen in haar vakantie. Met wie ze heeft afgesproken, wanneer ze haar tandartsafspraak heeft en of ze vandaag een wasje gaat draaien, of dat ze dat voor overmorgen gepland heeft.
Het werkt goed voor haar wanneer zij haar ochtendritueel en structuur kan aanhouden dan kan zij prima vakantie houden. Kim gaat verder nooit op vakantie, maar neemt altijd vrije dagen en onderneemt activiteiten vanuit huis waardoor ze haar structuur vanuit huis kan houden.

Hoe zorg jij ervoor dat je zorgeloos van je vakantie kan genieten?

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.