Hoe zorg ik voor blijvende positieve verandering?

In de vorige blog heb ik verwezen naar een oude blog die ik had geschreven toen ik net terug kwam van verlof van Xédrick.

Heb je deze tips al gelezen?

  1. Neem meerdere keren per dag, minimaal 5 min, de tijd om na te gaan hoe het met je gaat. Ervaar je momenteel veel stress? Las een ontspanningsmoment in. Het is belangrijk dat je tijdig “stopt” en jezelf oplaadt. Waarom? Anders ga je door en duurt je hersteltijd een stuk langer. Herken je dat je in de avond zo moe bent en je niet eens de puf hebt om bijvoorbeeld te willen koken? Of nog even die ene vriend te bellen? Dit komt omdat je waarschijnlijk je “batterij” zo leeg hebt gemaakt en in de tussentijd niet hebt opgeladen. Je kunt je voorstellen dat een volledige batterij langer duurt om op te laden dan een batterij die half leeg is.
  2. Heb je een overzicht hoe jouw week eruit ziet? Heb je voor jezelf duidelijk welke taken je allemaal te wachten staan? Probeer niet per dag te bekijken, maar maak een week, het liefst een maand planning. Waarom? Zodat je taken over een langere tijd kan verspreiden en jij overzicht houdt wat wel of niet kan op een bepaalde dag. Hierdoor zorg je ervoor dat het in een specifieke periode niet al te veel wordt. Misschien kom je erachter dat je meer taken/activiteiten gepland hebt staan dan waar je tijd/energie voor hebt.
  3. Communiceer en geef aan als iets niet gaat, of als je iets niet wil doen. Het wordt makkelijker om aan te geven als je voor jezelf weet waarom je iets wel of niet kan doen. En als je de eerste 2 tips volgt wordt het makkelijker, omdat je feitelijk gaat kijken naar je planning en merkt dat er daadwerkelijk geen tijd/energie over blijft om JA te zeggen tegen de ander.

En ja dit zijn praktische tips die veel van mijn klanten hebben geholpen, maar soms is dit niet voldoende. Helemaal als er onderliggende redenen zijn waarom ze moeite hebben om rust te nemen, of moeite hebben om hun grenzen aan te geven.

Is dat voor jou ook herkenbaar? Feitelijk gezien weet je dondersgoed wat voor jouw goed werkt om je balans weer te creëren in je leven, maar toch lukt het je niet om deze patronen te doorbreken. Je weet met verstand wat wijsheid is, maar in de praktijk vind je het lastig om dit gedrag te veranderen.

Over 2 weken ga ik starten met de opleiding familie opstellingen waar ik 2 à 3 dagen per maand een hele dag in Zutphen ben om extra kennis te doen met systemisch werken.

Voor deze opleiding is het de bedoeling dat wij gastcliënten introduceren. Ik wil daarom alvast inventariseren onder mijn blog lezers of dit ook wat voor jou kan zijn.

Ervaar je hardnekkige patronen in je leven, een bepaalde rode draad waar je moeilijk van kan afkomen? Met je verstand weet je goed wat je moet doen, maar toch lukt het je niet om er blijvende verandering in aan te brengen. Mocht je interesse hebben dan mag je mij alvast een mail sturen en zet ik je op een lijst en zal ik t.z.t. contact met je opnemen om te kijken of deze methode inderdaad geschikt voor je kan zijn.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.