Planning en structuur maakt me misselijk

Bij het horen van de woorden planning en structuur word ik al direct misselijk. Dit gaat nooit voor me werken. Ik wil juist elke dag aankijken of ik wel zin heb om iets te doen. Bijvoorbeeld ik had me voorgenomen om afgelopen weekend te gaan stofzuigen, maar ik was eigenlijk te moe dus heb ik het naar vandaag verschoven,. net voordat ik naar mijn afspraak ging van jou. Normaal verschoon ik altijd na het weekend mijn beddengoed, maar daar had ik inderdaad geen tijd meer voor omdat ik nog moest eten en op tijd in de auto moest stappen.
Bovenstaande een gedeelte van het gesprekje die ik afgelopen maandag heb ik gevoerd met Nia.

Is dit ook voor jouw herkenbaar? Vind je het ook lastig om het woord plannen en structuur aan te horen? Jij bent niet de enige. Want het is heel begrijpelijk dat je je niet wil vastleggen in iets te doen wat je gepland hebt als je op dat moment helemaal geen zin of puf hebt.

Gelukkig gaat het niet om jezelf helemaal vast te leggen in wat je gaat doen die dag. De winst zit erin dat je zorgt voor een goede balans in een week. Nia wist dat ze op maandag een afspraak met mij had. Voor haar is het niet haalbaar om op zo’n dag nog andere huishoudelijke taken uit te voeren voordat ze naar me toe komt. Maar omdat zij die taken al heeft uitgesteld gaat ze het toch doen, met als gevolg dat ze wat vermoeiender aankomt op onze afspraak.

Dat je per dag bekijkt of er voldoende balans zit in activiteiten wat je energie kost en energie geeft. Het leven is soms onvoorspelbaar, soms zitten er dagen tussen wanneer je net iets meer moet geven van je energie. Heb je de ruimte dat je rekening houdt om de volgende dag wat rustiger aan te doen. Activiteiten in te plannen wat je juist energie geeft?

Inmiddels heb ik heel veel verschillende planningen en structuren gemaakt met klanten. Uitzonderingen daar gelaten, maar geen enkele is hetzelfde.
Voor sommigen is het al voldoende om hun werktijden in te plannen en dagen wanneer ze gaan koken of sporten. Bij anderen een vaste dag voor hun administratie. Bij iemand anders elke dag 10 min de tijd nemen om een opruimrondje te houden.

Uiteindelijk gaat het erom: Wat heb jij nodig om de rust en balans in je leven te krijgen zonder dat je uitgeblust het weekend ingaat.

Ik ben benieuwd, werk jij ook met een planning? Zo ja welke voordelen heeft dit voor jou? Zo niet? Waar zitten je twijfels in? Laat je me weten?

Zaterdag 24 oktober organiseer ik een workshop. Hierin ga ik naast de tips en trucs over plannen en organiseren. Ook je praktische handvatten geven plus gaan we die ochtend meteen aan de slag om een werkbare planning voor je zelf te maken zodat jij een plan hebt om mee naar huis te nemen.

Schrijf je hier direct in.