rust corona virus

3 tips om energie te houden in deze roerige tijd

Ans die gewend is dat er 4 keer in de week een drietal vaste gezichten bij haar komen om te ondersteunen met koken, schoonmaken en gesprekken voeren hoe ze zich prettig kan blijven voelen, en minder chaos in haar hoofd blijft ervaren.
Naast haar autisme is Ans ook longpatiënt. Ze valt onder de risicodoelgroep, waardoor ik en mijn collega’s niet meer fysiek bij haar op bezoek mochten gaan.

Je kunt je voorstellen dat er voor haar in één keer een hoop is veranderd. Geen fysieke begeleiding meer, geen dagbesteding, geen activiteiten buitenshuis zoals de bios en de bibliotheek waar ze graag ter ontspanning naar toe gaat.
Ze gaf letterlijk aan: Ik ga dit niet volhouden, dit wordt me allemaal teveel, ik snap het allemaal niet meer.

Heb je ook het gevoel dat je het allemaal niet meer kan overzien. Dat alles om je heen sneller gaat dan dat je het zelf kan verwerken?

Vorige week gaf ik je 3 tips wat je kan helpen om rustig te blijven. Lees nogmaals hier dit blog. Hoe hebben deze tips jou geholpen? Laat mij gerust weten.

Nu wil ik met jou 3 tips bespreken hoe jij veerkrachtig kan blijven in deze onrustige tijd.

1. Focus op je cirkel van invloed in plaats op de cirkel van betrokkenheid. In dit blog heb ik al eerder hierover geschreven.
Wat was alweer de cirkel van invloed? Alles waar jij zelf invloed op hebt:
– je eigen gedachtes
– je eigen gevoelens
– je eigen reacties en gedrag

En met de cirkel van betrokkenheid wordt bedoelt. Wat de ander denkt, doet of voelt. In dit geval de situatie waar we momenteel in verkeren.
Het coronavirus en alle gevolgen ervan behoort tot de cirkel van betrokkenheid. Hier heb je geen direct invloed op dat de situatie ineens veranderd of weg is.

Maar waar je wel invloed op hebt is je eigen gedachtes, gevoelens en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan. Accepteer de situatie zoals het nu is. Dat er van je wordt verwacht dat je beperkt wordt om naar je werk te gaan, of dat je thuis moet werken, of nog vervelender je ineens geen baan meer hebt omdat er geen werk meer is.
Wanneer je de situatie kan accepteren, in plaats van er tegen te vechten zul je merken dat je de negatieve gevolgen ervan voor jou makkelijker kan loslaten.

Blijf positief en in vol vertrouwen dat jij ook deze roerige periode zal doorkomen. En bedenk wat helpend voor jou kan zijn zodat je er minder last van de situatie waar we momenteel met elkaar in verkeren.

Mijn gratis aanbod staat nog. Word je overspoelt door alle veranderingen en de crisis wat er nu speelt? Mail mij gerust naar melisa@ban-pe.nl Ook ik wil mijn aandeel bieden, om jou te helpen zodat jij meer rust gaat creëren in deze roerige tijd.

2. Focus op wat er wel is. Hoe lastig het ook is, wees dankbaar voor wat je wel hebt.
De mens is geneigd om te focussen op gevaren en problemen. Niet raar eigenlijk. Vroeger was deze gedachtegang nodig om te kunnen overleven door de gevaren waar een oermens mee te maken had.
En wanneer jij nu bedenkt om NIET meer te focussen op de gevaren en problemen. Waar denkt je brein aan? Inderdaad de gevaren en problemen.
Bijvoorbeeld als ik tegen je zegt, denk niet aan de roze olifant. Wat komt er NU in je gedachte op? Ons brein registreert het woord NIET niet.

Een manier hoe je afstand kan nemen van de alledaagse gevaren en problemen waar we nu in verkeren is: wees dankbaar met wat er wel is. Het hoeft niet groot te zijn.
Denk aan het knuffelmoment met je kat, of die zonnestraal die door het raam op je schijnt. Het eten van je lievelingseten.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

3. Zorg voor routine in je dag.
Zet je wekker. Ook al heb je verder geen verplichtingen die dag. Sta op, doe je ochtendritueel en maak een planning wat je die dag gaat doen. Niet alleen voor mensen met autisme is een planning of routine belangrijk. Routine houdt een mens namelijk veerkrachtig. Routine biedt houvast, en zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt.
Het menselijk brein houdt van gewoontes omdat vaste routines minder mentale capaciteit kosten dan nieuwe handelingen.

Zorg daarom dat je je lijf en brein zo vitaal mogelijk houdt.

Wil jij weten hoe jij in jouw specifieke situatie gaat zorgen dat je veerkrachtig door deze periode gaat. Mail mij naar melisa@ban-pe.nl of vul onderstaande formulier in. Dan plannen we een gratis coachgesprek.

Kan ik je helpen? Of heb je een vraag? Neem dan gerust contact met mij op