“Autisme in de Arbeidswereld: Kelsey’s Overwinningen op Uitdagingen”

Ruim een jaar geleden heeft Kelsey haar traject bij mij afgerond. Inmiddels is zij voor 32 uur per week aan het werk als cybercrime-onderzoeker bij een creditcardmaatschappij.

Net als veel mensen met autisme heeft Kelsey meerdere banen gehad in haar leven. Het was altijd een uitdaging om een baan vast te houden, het liep vaak mis op de samenwerking met collega’s of het werken zelf. Maar ook kostte het leven haar veel energie door werk en privé met elkaar te kunnen combineren, met uiteindelijk een burn-out tot gevolg.

Helaas is zij geen uitzondering. Zo veel mensen met autisme kunnen moeilijk een baan combineren met hun privéleven. Dat zie je helaas terug in de cijfers over hoeveel medewerkers met autisme een betaalde baan hebben. (Lees hier mijn vorige blog over waarom dit onderwerp mijn aandacht krijgt.)  En nee, dit ligt niet aan het feit dat men niet wil werken, maar het lukt soms gewoon niet. Echter ik geloof er heilig in dat het anders kan.

Net zoals Kelsey weten veel mensen niet waar hun kwaliteiten liggen en wat hun eigen “handleiding” is, waarmee zij voor zichzelf de juiste balans kunnen creëren.

Dit geldt uiteraard voor iedereen, maar hoe fijn is het als je autisme hebt en moeilijk een baan kan vinden of vasthouden, dat je je ervan bewust wordt wat bij jou hoort, wat je wilt in het leven en hoe het voor jou het beste werkt.

Zoals Kelsey vertelde in dit filmpje:

 “Ik kreeg het gevoel dat er niks mis met me is, dat ik niet gek ben, maar anders, en dat ik anders functioneer. Wat me ook heel erg heeft geholpen om mijzelf te accepteren”.

 Zit je in de ziektewet en wil je graag weer aan het werk? Weet dat er via de UWV trajecten worden aangeboden aan mensen die in de ziektewet zitten weer werkfit te maken. Als onderaannemer via een re-integratiebureau werk ik als re-integratiecoach om medewerkers met autisme te ondersteunen om weer de balans te vinden met meer rust en minder stress, maar ook het vertrouwen weer te krijgen in hun eigen kwaliteiten om zodoende het werk te gaan doen dat bij hen past.

In dit geval heeft Kelsey zelf voor elkaar gekregen om een baan te vinden waar ze inmiddels een jaar met plezier werkt. Maar via een re-integratiebureau werk ik ook samen met andere collega’s die als jobhunter iemand kunnen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.

Net als veel van mijn andere klanten, ben ik ook heel trots op Kelsey hoe zij dit allemaal heeft aangepakt. Niet bij de pakken neerzitten, maar altijd blijven geloven dat het inderdaad anders moet kunnen. En samen, met de nodige inspanning, is het haar gelukt om nu een baan met haar privéleven te kunnen combineren, zonder dat ze zichzelf aan het wegcijferen is.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.