plannen en organiseren autisme

Hebben mensen met autisme geen discipline?

Herken jij het dat je vaak moeite hebt om met een bepaalde taak te beginnen? Het starten van een bepaalde activiteit?
Denk aan uit bed komen, starten met een opdracht, beginnen met stofzuigen?
En als je eenmaal begonnen bent, vind je het heel lastig om te stoppen. Je gaat door zonder te beseffen dat je eigenlijk wel pauze nodig hebt en ben je aan het einde van de dag uitgeput.
Misschien heb je vaker gehoord dat je lui bent, of geen discipline hebt. En je baalt weer van jezelf, want eigenlijk wil je het juist heel graag doen, alleen het lukt net niet.

Overleven tijdens studententijd
Ook voor Marit is dit herkenbaar. Ze gaf aan dat ze het een wonder vindt dat ze haar universitaire opleiding heeft afgemaakt. Terwijl ze zelfstandig op een studentenkamer woonde.
Het niveau van haar studie kon ze makkelijk aan, maar het organiseren van haar huiswerk en opdrachten vond ze super lastig. Ze had altijd hoofdpijn en wist niet beter dat ze moe naar bed ging en moe weer wakker werd.
Het koken lukt haar amper, dus ze at vaker brood. In het weekend kon ze naar haar ouders waar haar was werd gedaan en ze fatsoenlijk warm eten kreeg.
Uiteindelijk is het haar gelukt met veel moeite haar diploma te behalen.

Hierna was het tijd om te gaan werken, maar toen was de maat vol. Ze raakte in een burn-out en was amper in staat om iets te doen.

Haar herstelproces duurde lang, ze kreeg wel hulp maar had het gevoel dat niemand haar begreep. Instanties gaven aan dat ze een universitaire opleiding had afgerond, hoezo is ze dan niet in staat om werk te vinden en behouden?

Plannen en organiseren
Zoals bij vele mensen met autisme, ook bij Marit had ze moeite met plannen en organiseren. Het moeilijk vinden om met een taak te beginnen maar ook op tijd te stoppen. Maar voornamelijk ook luisteren naar de signalen van haar lichaam die aangeven “mijn stressgehalte gaat omhoog en ik moet rustiger aandoen”.

Marit volgt momenteel een traject bij mij. De eerste stap die we ondernomen hebben is om haar stress signalen en stress oorzaken in kaart te brengen. Nu zijn we bezig met structuur in haar leven te brengen.

Ik hoor je al denken: Structuur en dagprogramma. De standaard tips en adviezen als je net een diagnose hebt gekregen met autisme. Het helpt toch niet.

En toch is dit onderdeel erg belangrijk geweest voor Marit. Eerst hebben we 3 hoofdactiviteiten in kleine stukjes gehakt. Huishoudelijke taken, het koken(boodschappen, menulijst), en vrije tijd. In grote lijnen in kaart gebracht wat voor indeling ze hierin gaat maken in haar week. Maar vervolgens van elk hoofdactiviteit concrete afspraken maken hoe ze het gaat uitvoeren. In haar geval was het koken het meest uitdagende.

Wat moet ik wanneer eten, welke boodschappen moet ik ervoor halen? Welke tijdstip zal ik eten? Ze krijgt namelijk geen honger gevoel. En als ze niks in huis heeft eet ze dan ook niks en wacht tot de avond om dan een broodje te smeren voor haar zelf.

Doordat ze nu een planning heeft voor haar zelf, met dagen wanneer ze dus haar badkamer doet, of naar de winkel gaat om boodschappen te halen heeft ze meer houvast en lukt het haar makkelijker om met een taak te beginnen maar ook te stoppen. Ze plant nu ook momenten waar ze haar hobby’s gaan uitoefenen.

In de toekomst wil ze weer betaald werk gaan zoeken, maar nu eerst werken aan haar zelf en een goede balans creëren in haar stress en ontspanning.

Leuke bijkomstigheid? Doordat er meer ruimte ontstaat in haar hoofd doordat ze meer rust ervaart benoemde ze dat ze graag vertaalwerk wil gaan doen. Dit kan vanuit thuis zonder al te veel prikkels van buitenaf. Dat is het mooie van het leven. We kunnen niet altijd alles plannen en uitstippelen maar door de eerste stap te nemen, ontvouwt zich de volgende stap die we kunnen nemen in het leven.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.