Help ik krijg te weinig complimenten!

Je hoort het overal om je heen. Het hebben van zelfvertrouwen maakt het leven een stuk makkelijker. Je voel je positiever in het leven, het boeit je niet wat een ander van je denkt, je durft meer activiteiten te ondernemen en denkt het hele wereld aan te kunnen, je voel je vrijer.

Informatie op internet
Je google “meer zelfvertrouwen” en krijgt talloze pagina’s waarin meerdere tips staan vermeld wat je kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bepaalde manieren van gedrag wat je beter kan aannemen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Een kleine greep wat ik online heb gevonden over wat te doen om meer zelfvertrouwen te krijgen:

 • kleed jezelf goed
 • kies voor gezondere voeding en meer bewegen
 • werk aan je houding
 • laat van je horen
 • Maar was het zo makkelijk hè?

  Wat betekent zelfvertrouwen voor jou
  Voor iedereen die meer zelfvertrouwen zou willen werkt het beste om te onderzoeken wat betekent zelfvertrouwen voor hun.

  De basis blijft hetzelfde. Door middel van een 9 stap model die ik ontwikkeld heb, beginnen we altijd met de basis. De fundering om te onderzoeken wie jij bent als persoon. Denk aan je kwaliteiten, talenten maar ook je valkuilen. Je steunpilaren en je lasten. Maar ook je persoonlijke waarden onderzoeken.

  Overzicht maken
  Vervolgens ga je onderzoeken uit de antwoorden van de fundering welke thema’s bij elkaar horen. Schematisch maken we een overzicht welke elementen voor jou onder zelfvertrouwen valt. Zowel de elementen wat zorgt dat je zelfvertrouwen verlaagt (rood) en de elementen wat bijdraagt aan meer zelfvertrouwen (groen).

  Hieronder een paar voorbeelden wat voor die klanten zelf duidelijk was wat zij ermee bedoelde. Deze antwoorden kregen ze door middel van de Yucelmethode. In dit fragment een korte uitleg over de Yucelmethode.

  Vaak horen we dat we complimenten moeten geven zodat het zelfvertrouwen van de ander groeit. Of complimenten krijgen om je eigen zelfvertrouwen te vergroten. Uiteraard vindt iedereen het fijn om te horen wat die goed doet. Het is alleen krachtiger om zelf de regie te nemen en zelf te gaan onderzoeken waar je kwaliteiten en valkuilen liggen, zo stel je niet afhankelijk op aan een ander en zorg je zelf voor je eigen groei en het vergroten van je zelfvertrouwen.

  Weetje
  Welke overtuigingen ik tot nu toe elke keer voorbij zie komen bij “meer zelfvertrouwen”:

  “Ik mag geen fouten maken”
  “Ik moet het goed doen”
  “Wat als ik niet het juiste antwoord geef”

  “Mislukking bestaat niet er is alleen feedback”
  Stel je voor dat je als waarheid zou aannemen dat het niet erg is als je een antwoord op een vraag niet zou weten. Dat je bedenktijd mag vragen om een antwoord op een vraag te geven.Of als je een fout maakt dat je gaat denken: “hoe ga ik het een volgende keer anders aanpakken en een beter resultaat proberen te scoren”. In plaats van jezelf kwalijk nemen dat je een verkeerde beslissing of actie hebt genomen.

  Wat zal het gevolg zijn als je deze nieuwe overtuiging als waarheid gaat aannemen?

  Niemand is perfect. Verwacht ook niet van jezelf dat je alles meteen 100% goed kan doen. Wees mild voor jezelf en gun jezelf om fouten te mogen maken en ervan te leren.
  Geloof erin dat jij het waard bent en wel van toegevoegde waarde bent. Het is alleen onderzoeken in welke situaties jij het beste uit de verf komt.

   

  Wil je wekelijks de nieuwste blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in!