Hoe hou ik balans in mijn leven?

Wat vondt je van de blog van vorige week? Was dit voor jouw herkenbaar? Heb je soms ook het gevoel dat je je week niet kan overzien? En grip verliest op de taken en activiteiten van de week?

Goede balans houden
Gezien ik momenteel ook zwanger ben, is het voor mij extra belangrijk om mijn week goed te plannen, en van tevoren goed met het thuisfront te overleggen. Mijn energieniveau is bij voorbaat lager dan normaal. Dus wil ik meer dan normaal mijn taken en activiteiten over de hele week goed plannen. Maar daarbij ook letten dat er een goede balans is tussen de energie gevers en nemers.

Begin van deze week heb ik het onderschat. Ik had maandag en dinsdag lange werkdagen waardoor ik geen ruimte had om rustig voor mijn blog te zitten. Ik merkte dat dit dan toch door mijn hoofd blijft spoken en dat ik mijn mail graag dinsdag echt via de mail wil versturen. En vervolgens wordt het dus pas woensdagochtend.

Vind ik het vervelend? Ja zeker! Ik vind het het juist fijn om mij aan mijn afspraken te houden die ik met mezelf heb gemaakt. Elke begin van de week een blog sturen. Dit doe ik inmiddels al braaf 72 weken:-)

Niemand is perfect
Maar gelukkig heb ik over de jaren ook geleerd. Niemand is perfect. Je kan de lat voor jezelf zo hoog leggen als je wilt, het zal nooit goed genoeg zijn. Ik stel mezelf de volgende vragen:
– Kan ik de situatie veranderen?
– Kan ik ervoor zorgen dat er meer uren in een dag komen?
– Kan ik ervoor zorgen dat ik wel ineens meer energie krijgt door in mijn vingers te knippen? En dus ineens meer gedaan kan krijgen in de beschikbare tijd?

Nee soms is het situatie zoals het is. Het is aan ons (lees ook aan jou) om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.
En dat betekent dat bepaalde activiteiten op een later moment pas gedaan kunnen worden. Of dat een activiteit helemaal geschrapt wordt.
Zoals afgelopen maandagmiddag had ik een afspraak om half 4 staan, maar ik moest eigenlijk mijn dochter ook naar turnen brengen. Dus heb ik hulp gevraagd van een andere moeder wiens dochter ook naar turnen moest om haar weg te brengen.

Zo simpel en toch zo effectief
Misschien denk je wat klinkt dit zo simpel en zoiets kleins. Maar juist deze kleine onnozele acties en beslissingen nemen we de hele dag door wat uiteindelijk een hoop energie kan schelen of kosten.

Het feit dat ik hier geen omkijken naar had, en mezelf niet bijna letterlijk in tweeën moest splitsen gaf mij een hoop rust in mijn hoofd. Ik kon me toen volledig concentreren met wat ik op dat moment mee bezig was. Want ja natuurlijk kon ik haar om kwart over 3 uit school halen, eerst wat laten eten en dan wegbrengen, en mijn afspraak verplaatsen naar 16uur.

Wellicht zou jij dit vaker ook zo doen. Op papier alles zo schuiven dat het net allemaal past. Maar vraag jezelf af. Hoeveel stress en extra druk geeft dit mee? Hoe effectief ben je dan bezig?

Persoonlijk kan ik vrij makkelijk schakelen tussen activiteiten. Wat als jij hier juist moeite mee hebt net als veel andere mensen met autisme. Elke nieuwe handeling of activiteit vraagt bedenktijd of landingstijd. Ga je aan 1 stuk door vraagt dit constant extra energie.
En laten we eerlijk zijn: Energie is kostbaar! Ik heb ervaren hoe fijn het is om energievol in het leven te staan. Oké nu iets minder maar dat heeft een reden:-) En daardoor is het juist voor mij ook belangrijk om de juiste balans te houden. Hierdoor ook de reden waarom ik geen fysieke afspraken meer plan op kantoor, maar alle coachingsafspraken doe ik nu online. En helaas soms zal ik door verwijzen omdat ik minimaal nu nog inzetbaar ben voor individuele coachingstrajecten. Ik doe namelijk nu maximaal 2 klanten per dag, en maximaal 2 keer per week tot aan mijn verlof.

De reden waarom ik dus eenmalig een workshop wil gaan organiseren over plannen en organiseren. Met een groep van maximaal 6 personen waar er rekening wordt gehouden met de huidige coronamaatregelen.
Jij krijgt handvatten en tips, maar je gaat ook je eigen planning maken. Hierdoor zal jij het gevoel krijgen: “zo dit kan ik goed volhouden, ik red dit allemaal wel”. Je gaat meer rust en minder stress ervaren in je leven, en een beter balans tussen werk en privé.

Wil je meer weten? Klik op onderstaande link voor meer info: https://www.ban-pe.nl/workshop-grip-op-je-leven/