Hoe je als werknemer met autisme wel aan je afspraken houdt en hierdoor positiever in het leven staat

“Sorry Melisa”. Ik heb niet kunnen oefenen wat wij vorige week hebben afgesproken. Ik vind het jammer, ik doe heel erg mijn best maar het lukt mij niet om een moment te vinden om te doen wat wij afgesproken hebben. “Ik hoop niet dat je boos ben” “ik wil wel heel graag en ben gemotiveerd maar het lukt mij niet om aan mijn afspraken te houden” 

Naast mijn coachpraktijk werk ik nog 2 dagen als ambulante begeleider en kom wekelijks bij deze dame thuis.  Ik had mijn jas nog aan en was amper in de gang toen ze zich begon te verontschuldigen. 
 
Rust
In de gang vroeg ik aan haar waar we gaan zitten. Eenmaal op de bank keek ik haar rustig aan en zei. “Je hoeft je niet te verontschuldigen, laten we eerst een kopje thee  drinken” In de tussentijd dat ze thee ging zetten kon ze rustig schakelen.  Dat ik binnen was en dat de ander, in dit geval ik niet boos op haar ben. Omdat ze zich niet aan haar afspraken heeft gehouden. 

Eenmaal op de bank zat ze met haar poes op schoot er iets meer ontspannen bij. 
Ze vertelde zich wel nog rot te voelen over het feit dat het haar weer niet gelukt was. Dit heeft ze vaak vertelde ze verder.
Op school kon ik ook moeilijk mijn opdrachten goed uitvoeren, en nu bij de  kledingzaak waar ik werk beloof ik elke keer wanneer het druk wordt bij de kassa om te stoppen met de spullen uitpakken en de kassa te gaan bedienen. En toch lukt het me niet altijd, en krijg ik weer commentaar op mijn functioneren. 

Door gebrek aan executieve functies, zie je dit vaak bij mensen met autisme. De kennis en werkzaamheden kunnen ze prima uitvoeren. Op het moment van de afspraken maken zeggen ze ja en willen ze de taken ook gaan uitvoeren. Maar uiteindelijk vinden ze het lastig om het in de praktijk uit te brengen. 
 
Mislukking bestaat niet alleen feedback
Blijkbaar hadden we vorige week niet voldoende duidelijkheid gegeven wanneer en hoe zij precies haar opdracht gaat uitvoeren. Ik legde haar uit dat ik bewust voor heb gekozen om vorige week niet door te vragen of  ze de opdracht wel goed heeft begrepen. Nu heeft ze ervaren wat er gebeurt als ze geen extra hulp vraagt als het haar niet duidelijk is. Fouten maken is niet erg, het is hoe je hiermee omgaat. Nu kunnen we een nieuwe plan maken om te zorgen dat het haar wel gaat lukken.
 
Transfer
Ik pakte een pen en een groot klad papier. 
De transfer is hierin erg belangrijk. Wat wij tijdens ons coachsessie besproken hebben, dat zij dit ook in haar dagelijks leven gaat toepassen.
Dus hebben we samen de komende week door besproken op welke momenten gekoppeld aan welke activiteit zij haar opdracht het beste kon uitvoeren. Welke herinnering ze nodig heeft wanneer ze het eventueel zou vergeten. En als het niet lukt dat het niet erg is. Het is een leerproces. 

Hierdoor kunnen we deze lessen op een later moment ook doortrekken naar haar afspraken tijdens haar werkzaamheden bij de kledingzaak. 
 
Ban Pé
In mijn eigen coachpraktijk komen klanten gemiddeld 6 keer naar mij toe in een 3 maandentraject. Hierdoor wordt er verwacht dat ze ook thuis aan de slag gaan met de geoefende vaardigheden. Echter ik weet hoe belangrijk de transfer is, waardoor ik wekelijks bereikbaar ben via de chat of mail voor vragen of onduidelijkheden. Of als ze succeservaringen willen delen.

Hierdoor is het extra belangrijk om de laatste kwartier aandacht te besteden aan hoe degene het gaat uitvoeren thuis, op welke momenten. Wat heeft hij ervoor nodig. Wie zou hij voor hulp kunnen vragen. En wat als het niet lukt wat  zou hij anders kunnen doen.

Echter ik kan iemand niet verplichten of dwingen. Jij moet als persoon zelf gemotiveerd zijn en het anders willen doen in je leven. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen resultaat. Echter de route naar toe, daar zal ik 110% geven om jou hierbij te ondersteunen

 

Wil je als eerste mijn blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier gratis in!