lastige keuzes maken

Hoe je als werknemer met autisme wel keuzes kunt maken

Wist je dat de hersenen van mensen met autisme informatie anders verwerken. Om je leven te leiden wat jij graag wil zou je keuzes moeten maken in wat je wel of niet zou willen.

– Keuzes maken zijn niet altijd even makkelijk voor mensen met autisme
– Om een goede keuze te kunnen maken, moet je de gevolgen van alle keuzes in beeld kunnen brengen
– Om gevolgen van alle keuzes in beeld te kunnen brengen, moet je in staat zijn een goede verbeelding en inschattingsvermogen te maken.
-Mensen met ASS hebben een beperkte centrale coherentie waardoor het lastiger wordt om het gehele samenhangende beeld van een situatie te overzien zonder dat ze blijven hangen in details.


In mijn vorige 
blog gaf ik aan om te onderzoeken wat jou energie geeft en wat jou energie kost. En keuzes maken in je planning waardoor je geen overvolle agenda krijgt.

Hierop kreeg ik een reactie: “Ik vind het fijn om vrijdag naar mijn werk te gaan en ’s avonds weer te gaan sporten. En in het weekend wil ik ook met mijn ouders afspreken om te gaan bbq-en. Hoezo moet ik  hierin een keus maken om de rust te bewaken”.

Jou keus
Het verschil zit erin dat jij zelf hiervoor kiest. Om op 1 dag te gaan werken en naar de sportschool te gaan en de volgende dag met je ouders af te spreken. Omdat je het zelf graag wilt en fijn vindt.
Maar kies je ervoor omdat het moet van jezelf, omdat het eenmaal in de planning staat en je wil je eraan houden omdat je de ander niet wil teleurstellen. Kan je je afvragen of dat even handig is.
Wil je deze keus alsnog maken, besef dat dit gevolgen kan hebben op je energieniveau.


Niks is goed of fout, echter de ene beslissing geeft dan weer een logische gevolg.
Het is van belang om te onderzoeken welke acties je uitzet en wat voor gevolg dat op jou leven kan hebben. En of je de gevolgen tijdelijk voor lief wil nemen. Om vervolgens op een later moment je rust te nemen.

Iedereen is uniek
Iedereen is anders, bij de ene krijgen ze energie om naar hun werk te gaan omdat daar alles duidelijk en gestructureerd is en hoeven ze niet na te denken wat ze moeten doen met hun vrije tijd. Bij de ander is juist alleen thuis zijn met veel vrije momenten rustgevend.

Waar kies jij voor?

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.