Hoe je op een handige en efficiënte manier weet wanneer je kan overschakelen naar een inhoudsgesprek

Heb jij mijn laatste blog al gelezen over “Hoe kan je collega’s overtuigen die je constant afkappen?”.

Naar aanleiding van deze blog kwamen er verschillende vragen om meer uitleg te krijgen over DISC en de relatie met communicatie en relaties op de werkvloer.

Laten we vooropstellen, iedereen heeft een eigen reden om een DISC profiel te laten opmaken. Voor de één is het puur nieuwsgierigheid om het eigen gedrag beter te begrijpen. En voor de ander is het weer meer om juist het gedrag van anderen beter te kunnen begrijpen waardoor communicatie beter verloopt.

Wat het mij heeft opgeleverd?
Ik heb dit zelf een aantal jaren geleden al laten doen. Ik stond toen heel anders in het leven. Een stuk onzekerder en zoekende naar wat ik graag wilde in mijn loopbaan. Wat het mij vooral heeft opgeleverd? Mildheid naar mijzelf. Ik weet namelijk niet beter dan dat ik altijd te horen heb gekregen dat ik rustiger aan moest doen, niet zo opdringerig moest zijn en wat rustiger moest praten. Ja, je leest het goed. Mijn voornaamste profiel is een D. Ik vond het altijd een vervelende eigenschap van mezelf. Ik heb me elke keer voorgenomen tijdens gesprekken dat ik mijn mond zou houden, geduldig zou zijn en alleen de ander aan het woord zou laten. En omdat ik onbewust constant mijn natuurlijke gedrag heb afgewezen was dat niet bevorderlijk voor een positief zelfbeeld.
Hoewel ik mij nog steeds als een D persoon gedraag, weet ik ook wat mijn valkuilen zijn, maar vooral ook mijn kwaliteiten. Ik kan mijn gesprekspartners beter inschatten. Waardoor ik mijn communicatie kan aanpassen.
De meeste van mijn klanten gedragen zich als een persoon. Ik heb het inmiddels helemaal eigen gemaakt dat ik weet dat ik de ander de tijd moet gunnen om tot een besluit te komen. Extra uitleg en feiten geven waarom iets gaat zoals het gaat. Daarom denk ik dat de 7 stappen naar meer rust en minder stress zo goed aansluiten bij mijn klanten. Het is overzichtelijk, stapsgewijs en de ander weet wat hij kan verwachten bij zijn traject.

Wat het jou kan opleveren?
Ik neem je mee in het verhaal van een huidige klant van mij dat ik tijdens het traject DISC heb behandeld.

Rolf kwam erachter dat hij er moeite mee heeft wanneer er in een gesprek gewisseld wordt tussen het praten over koetjes en kalfjes, en een taak- en inhoudgesprek en vice versa. Het kost hem moeite om gevoelsmatig in te schatten wanneer het kantelpunt komt. In de loop der jaren heeft hij zichzelf een aantal “regels” aangeleerd om het hem makkelijker te maken.
Hij begint standaard met een koetjes en kalfjes gesprek. Hij concentreert zich en wacht totdat de ander het “startsignaal” geeft dat het gesprek nu overgeschakeld kan worden op inhoud en taak. In de tussentijd denkt hij “wat heeft de andere gesprekspartner nodig om met mij over de inhoud te spreken?”.

Dus ja aan de buitenkant zul je niet zien dat hij meer moeite heeft met het voeren van het gesprek. Maar je kun je voorstellen dat dit net iets meer energie kost dan voor iemand bij wie dit allemaal gevoelsmatig gaat.

Nu met de kennis van DISC heeft hij een handigere en efficiëntere strategie om hiermee om te gaan.

DISC is onderverdeeld in 4 type gedragingen van mensen. Maar van deze vier hebben twee een gemeenschappelijke overeenkomst met elkaar, namelijk “taakgerichtheid” en “mensgerichtheid”.

Hij en de meeste mensen met autisme zijn vooral taakgerichte personen. Wat betekent dat je het minder snel nodig vindt om lang stil te blijven staan bij koetjes en kalfjes maar sneller overschakelt naar de inhoud. En als je moeite hebt om in te schatten wanneer het de juiste timing is, kan dit best veel extra energie kosten.

Maar stel dat je weet dat zowel als C personen, zich allebei taakgericht gedragen, kun je je voorstellen dat Rolf al bij de helft van de gesprekspartners niet al te moeilijk hoeft te doen, en hij vrij snel de koetjes en kalfjes gesprekjes kan “overslaan”.

En juist bij de en personen die meer “mensgericht” zijn, hij extra de tijd mag nemen om te praten over de personen en hoe het gaat.

Hieronder een schematische weergave over de 4 discprofielen.

Wil jij ook meer weten over DISC? Vanaf heden ben ik officieel opgeleid om zelfstandig DISC- en Drijfverenanalyses af te nemen. Dit betekent dat ik jou de testen met vragen kan opsturen en dat jij een uitgebreid rapport krijgt met wat jouw DISC profiel inhoud. Verder kan ik samen met jou de begeleidende gesprekken voeren waardoor jij een nog beter inzicht krijgt in wie jij bent als persoon.

En zoals in het bovenstaande voorbeeld kunnen we de uitdagingen van gesprekken met andere mensen eenvoudiger maken omdat jij kennis krijgt hoe mensen zich op 4 verschillende manieren merendeels gedragen en communiceren.

In de maand december en januari hanteer ik een gereduceerd tarief van €147,- voor het afnemen van de DISC- en/of Drijfverenanalyses, dit omdat ik extra ervaring wil opdoen, en jij ontvangt voor een lager tarief een heel uitgebreid DISC profiel, waardoor jij veel beter jezelf, maar ook de ander zal begrijpen.

Dit aanbod komt binnenkort op mijn site te staan voor €297,-. Aangezien ik jou als eerste de kans wil geven om een DISC- en/of Drijfverenanalyses af te nemen als trouwe lezer biedt ik dit voor €147,- aan. Dat is een korting van €150,-.

Wil je meer weten of wil je gebruik maken van dit tijdelijke aanbod? Stuur een mail naar: melisa@ban-pe.nl

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.