Hoe kan je collega’s overtuigen die je constant afkappen?

Veel mensen met autisme hebben tot op een zekere hoogte moeite met communiceren. Lang niet altijd is dit zichtbaar voor anderen. Sommigen hebben zich zo kunnen profileren dat het aan de buitenkant niet zichtbaar is dat er een heel intern proces aan de gang is tijdens het gesprek. Bij de een wat meer dan bij de ander. Net als bij neuro typische mensen, gaan gesprekken de een wat makkelijker af dan de ander.

De afgelopen tijd merk ik in mijn praktijkruimte, waar ik vooral hoogopgeleide mensen met autisme coach, dat de meesten hun weg weten te vinden om een gesprek op gang te houden. Zij weten wat de de “sociale regels” zijn en hoe je omgaat met communicatie. Maar wanneer er bijvoorbeeld conflicten ontstaan met collega’s, of feedback gegeven moet worden, dan kan het al lastiger worden. Ze lopen dan sneller vast.

Na het doorlopen van de 7 stappen naar meer rust en minder stress ontstaat er vaak voldoende ruimte om op sociaal gebied het minimale te halen dat het mogelijk maakt om communicatie goed te laten verlopen. Maar soms is dat niet voldoende, dan plakken we er een extra traject aan vast genaamd “betere relatie”. Hierin gaan we juist inzoomen op het verbeteren van de relatie tussen de cliënt en de ander, om dit vervolgens naar de algemeenheid te trekken.

Eén van de methodes die goed werken is kennis en uitleg geven over de DISC. Momenteel coach ik een man die wil onderzoeken welke werkomgeving het beste bij hem past. Een onderdeel is persoonsprofiel: De kwaliteiten, valkuilen en dat wat je nodig hebt om goed te blijven functioneren. Communicatie was een thema waar extra aandacht aan besteed moest worden.

Hoe overtuig ik een dominante gesprekspartner?
Mijn cliënt kan prima over koetjes en kalfjes praten met de ander, ondanks dat zijn voorkeur ligt bij gesprekken over de inhoud en taak.

Waar hij naar op zoek is, is een strategie waarmee hij een dominante gesprekspartner kan overtuigen. Hij vindt het lastig om erdoor heen te komen om zijn verhaal te kunnen vertellen, en de luisteraar erin mee te nemen, zodat deze ook écht naar zijn verhaal luistert.

Hij heeft het gevoel dat de ander hem niet de kans biedt of gunt om hem te laten overtuigen dat wat hij te vertellen heeft óók belangrijk is. Hij komt er amper doorheen.
Wat heeft hij tot nu toe gedaan? Hij luistert goed naar wat de ander zegt, en onthoudt goed wat er verteld wordt. En zodra er zich een kans voordoet gebruikt hij woorden van de ander, zodat die zichzelf tegenspreekt en klem komt te zitten, waardoor hij dan kan uitleggen waarom zijn idee een betere oplossing is. Gevolg? Er ontstaat frictie en zij kunnen samen niet tot een oplossing komen.

Is dit voor jou ook herkenbaar? Dat je bij bepaalde personen meer moeite hebt om je verhaal te kunnen overbrengen?

Daarom zijn we aan de slag gegaan met de DISC. DISC is een gedragsanalyse van 4 verschillende type personen. Iedereen, ook jij en ik, hebben een dominante voorkeur qua gedrag tav DISCDISC staat voor:

D: dominant
Kenmerken: Resultaatgericht, pro actief, besluitvaardig, direct

I: Invloed
Kenmerken: Enthousiast, positief ingesteld, overtuigend, makkelijke prater

S: Stabiliteit
Kenmerken:Geduldig, bescheiden, begripvol, stabiel

C: Conformiteit
Analytisch, perfectionistisch, nauwkeurig, vaste procedures.

In dit geval gedraagt hij zich vooral als een C persoon. Zijn gesprekspartner gedraagt zich overwegend als een D persoon. Je kun je voorstellen als een C persoon een D persoon gaat aanspreken met allemaal feiten en uitleg over waarom iets op een bepaald manier moet, is het voor een D persoon heel lastig om zijn aandacht erbij te houden. Die is niet geïnteresseerd in allemaal procedures en uitleg waarom iets op een bepaald manier moet. Die wil alleen horen hoe snel iets behaald kan worden. Het gaat hem om de snelheid en resultaat.

Dus in zijn geval weet hij dat het niet helpend is om met een ‘goed verhaal met allemaal feiten en uitleg” te komen om de ander te kunnen overtuigen. Hij kan beter vertellen aan zijn gesprekspartner wat het resultaat zal zijn en wat het zijn gesprekspartner zal opleveren. Wees duidelijk in je standpunten, en vooral niet al teveel uitwaaieren maar straight to the point zijn.

En ja bij iemand die zich voornamelijk als C gedraagt vraagt het weer andere vaardigheden. Voor hem wordt het overzichtelijker wanneer hij gesprekspartners in hokjes kan plaatsen. Een soort puzzel waar je bij een D je beter dus direct en snel tot je standpunt komen, waar je bij een I persoon je iets meer tijd moet nemen voor social talk, meer ruimte moet nemen voor persoonlijke mening. Bij een S je het ijs breekt met een persoonlijke opmerking, geduldig en aandachtig luistert. En tot slot bij een C je beter goed onderbouwde antwoorden geeft, en praat in logische, duidelijke feiten en voordelen.

Wil jij ook meer weten over DISC? Vanaf heden ben ik officieel opgeleid om zelfstandig DISC- en Drijfverenanalyses af te nemen. Dit betekent dat ik jou de testen met vragen kan opsturen en dat jij een uitgebreid rapport krijgt met wat jouw DISC profiel inhoud. Verder kan ik samen met jou de begeleidende gesprekken voeren waardoor jij een nog beter inzicht krijgt in wie jij bent als persoon.

En zoals in het bovenstaande voorbeeld kunnen we de uitdagingen van gesprekken met andere mensen eenvoudiger maken omdat jij kennis krijgt hoe mensen zich op 4 verschillende manieren merendeels gedragen en communiceren.

In de maand december en januari hanteer ik een gereduceerd tarief van €147,- voor het afnemen van de DISC- en/of Drijfverenanalyses, dit omdat ik extra ervaring wil opdoen, en jij ontvangt voor een lager tarief een heel uitgebreid DISC profiel, waardoor jij veel beter jezelf, maar ook de ander zal begrijpen.

Dit aanbod komt binnenkort op mijn site te staan voor €297,-. Aangezien ik jou als eerste de kans wil geven om een DISC- en/of Drijfverenanalyses af te nemen als trouwe lezer biedt ik dit voor €147,- aan. Dat is een korting van €150,-.

Wil je meer weten of wil je gebruik maken van dit tijdelijke aanbod? Stuur een mail naar: melisa@ban-pe.nl

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.