Hoe krijg je weer rust in je hoofd?

Door alle chaos, drukte en prikkels lukt het me niet om rust te ervaren in mijn hoofd. Ik voel me alsof ik onder water leef, constant een druk op mijn hoofd.
Als ik thuis kom na een dag werken, hoe graag ik het ook zou willen. Het lukt me niet om te praten met mijn partner. Het liefst sluit ik me op in de badkamer waar ik van niemand last heb. Maar de ander verwacht van mij dat ik meteen aan tafel aanschuift met avondeten.
Sam Bakker

Hoe fijn zou het zijn als je op tijd signaleert dat je stress ervaart. Dat je merkt dat je langzamerhand overprikkeld raakt.

Stressfactoren:
– Onder druk gezet worden om antwoord te geven
– Geen tijd krijgen om een keuze te maken
– In een staat van overprikkeling toch iets moeten gaan doen
– Gevraagd worden rekening te houden met anderen
– Last hebben van geluiden, zoals radio’s, gepraat, machines.

Marja Boxhoorn- meer rust en minder stress bij autisme

Je hebt niet altijd invloed op externe factoren waardoor je niet gestrest en overprikkeld raakt. Je hebt niet altijd controle over de omstandigheden. Lees hier de blog van vorige keer over “hoe zorg ik ervoor dat ik me niet erger aan het gedrag van een ander”

Gezien het feit dat jij wel invloed hebt op je eigen gedrag zou je ervoor kunnen kiezen om acties te ondernemen die jou ontspanning geven.

Optie 1: Mindfulness
Hier verschillende mindfulness audiofragmenten ingesproken door Annelies Spek. De kracht zit in de herhaling. Laat je stressniveau niet oplopen totdat je volledig overprikkeld raakt. Maar kies verschillende momenten uit tijdens je werkdag om ervoor te zorgen dat je kan voorkomen dat je aan het einde van de dag niet meer kan aanschuiven bij het avondeten met anderen.

Optie 2: Grenzen leren herkennen en aangeven
Verder is het belangrijk dat jij je grenzen leert herkennen en aangeven. Hierdoor wordt je bewust van je eigen keuzemogelijkheden, je wordt aardiger voor jezelf. Je neemt het heft in eigen handen en je hebt keuzevrijheid om te doen wat goed voor je is.
Door te laten zien wat je wilt, vergroot je de kans dat je krijgt wat je wilt. Dit kan door te zeggen wat er in je omgaat en wat je voelt en door voor jezelf op te komen.

Marja Boxhoorn- meer rust en minder stress bij autisme

Wil je meer handvatten krijgen hoe jij meer rust in je hoofd gaat ervaren?

Dinsdag 14 januari geef ik een gratis online training voor “meer grip op je leven”. In deze training ga ik het hebben over het krijgen van meer zelfvertrouwen en meer rust in je hoofd.

Ik zal informatie geven hoe je leert keuzes te maken die bij jouw passen waardoor je automatisch inzicht krijgt in wat jou energie geeft en wat jou energie kost.

Meld je hier gratis aan.

zelfvertrouwen en meer rust in hoofd