erger aan een ander

Hoe zorg ik ervoor dat ik me niet erger aan het gedrag van een ander?

“Soms kan ik erg boos worden wanneer mensen bepaalde uitspraken doen waar ik er niet mee eens ben. Ik zeg dat ze ermee moeten ophouden, maar ze doen het niet. Ze blijven ermee doorgaan.
Dan zeg ik liever niks meer, maar het vreet me wel op van binnen.”

Dit waren een aantal uitspraken van Niels die mij laatst opbelde omdat hij graag wil weten hoe hij hiermee moet omgaan.
Zo vaak spreek ik mensen met of zonder diagnose die het gevoel hebben dat ze bepaalde dingen niet durven te zeggen, of te doen omdat ze bang zijn voor reacties van anderen. Bang voor kritiek. Maar ook hebben zij het gevoel niet begrepen te worden. Dat anderen een bepaalde mening, of oordeel over hen hebben.

Hoe vervelend is dit. Zeker als het je raakt, en je er dagen mee blijft rondlopen. Gepieker over wat er allemaal wel of niet gezegd is, je gedachten die er wat van vinden en je vervelende gevoelens die naar boven komen.

Feit blijft dat jij er geen invloed op hebt hoe een ander reageert of zich gedraagt. Die ander heeft het recht om te doen wat hij zou willen. Tenzij hij de wet overtreedt, maar dat is een ander verhaal.

Cirkel van betrokkenheid
Hoe de ander zich gedraagt valt onder de cirkel van betrokkenheid. Je hebt daar geen invloed op. Maar ik kan me voorstellen dat het wel gevolgen kan hebben voor jouw gedachten en gevoelens.

Cirkel van invloed
Waar je wel invloed op hebt is de binnenste cirkel. Hoe jij omgaat met de situatie. Hoe jij denkt of voelt over een bepaalde situatie.
Hoe geruststellend kan het zijn als jij te allen tijde baas bent over je eigen gedachten en daarmee over je resultaten.

cirkel van invloed cirkel betrokkenheid
Hierbij een eigen schematisch overzicht gemaakt van “de cirkel van invloed en betrokkenheid“ bedacht door Stephen Covey.

Stel je voor dat je volledig focust op de binnenste cirkel, dat waar je wel invloed zou hebben. Doordat het binnen je cirkel van invloed valt, zal je merken dat je andere resultaten zal bereiken. Hierdoor zal je je minder ergeren aan een ander en zou je minder energie verspillen aan situaties uit de cirkel van betrokkenheid. Situaties waar je geen invloed op hebt.

Wil je weten hoe jij ervoor gaat zorgen dat jij invloed gaat krijgen over je eigen gedachten, je eigen gevoelens en hierdoor ook je eigen reacties ten aanzien van hoe de ander zich gedraagt?

Dinsdag 14 januari geef ik een gratis online training over “meer grip op je leven”. Ik ga jou handvatten geven hoe jij je niet meer laat leiden door reacties en gedragingen van anderen. Met als resultaat dat jij gaat werken aan het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Meld je hier gratis aan.

zelfvertrouwen en meer rust in hoofd