Hoe zorg jij ervoor dat je wel kan starten met een taak?

Inmiddels 2 jaar geleden heb ik deze blog over Marrit geschreven. Van de afgelopen 3 maanden is dit de best gelezen blog op mijn website.

Wat ik verder graag met jou wil delen deze week is: laat niemand, maar dan ook niemand, jou vertellen dat je lui of niet gemotiveerd bent. Dit hoor ik zo vaak bij mijn klanten dat ze dit hun hele leven lang hebben gehoord. Door de jaren heen nemen ze dit voor waarheid aan. Want ja het klopt, ze kunnen geen baan vasthouden, of moeilijk met een taak starten, of die überhaupt volhouden. Hun eigen hobby’s, waar ze plezier uithalen, kunnen ze wel doen, maar naar het werk gaan, of huishoudelijke taken uitvoeren lukt lastiger. Tja, dan krijg je inderdaad vaker te horen dat je lui bent.

Ik geloof er niet in dat de mens van nature lui is, of niet gemotiveerd. Er schuilt een oorzaak achter waarom bepaalde zaken lastiger gaan dan normaal.

 

3 manieren

  • Voor jou is het belangrijk om erachter te komen wat voor jou werkt, zodat het je wel gaat lukken. Maar als jij zelf gelooft dat je het niet kan, of je hebt als waarheid aangenomen dat je inderdaad lui bent en het niet aankan, dan is het ook zo!

  • In het algemeen werkt het het beste voor mensen met autisme wanneer zij weten waarom iets nuttig is om te doen. Als jij moeite hebt om je ergens toe te zetten, dan zoek je voor jezelf redenen om het te doen, terwijl je je afvraagt wat het doel, of de functie ervan is.

  • Verder werkt het goed wanneer je dit kan inpassen in een ritme/schema in je week. Terugkerende dingen met een bepaald ritme werken het beste om in je systeem te brengen. Hoe meer je geautomatiseerd hebt in een week, hoe minder moeite het je gaat kosten om ermee te starten. Bijvoorbeeld elke donderdagmiddag de mailbox opschonen.

 

Volg je eigen gevoel

Een aantal jaren geleden werkte ik nog op een woongroep met jongvolwassenen met autisme. Eén van de bewoners moest zijn appartement schoonmaken. Het was een ramp. Hij zag het nut er niet van in om elke dag af te wassen. Hij is alleen en had precies genoeg bekers en borden voor vier dagen. Ook had hij nog genoeg ruimte naast zijn keukenblad. Ik weet nog goed hoe wij als begeleiders alles hebben geprobeerd om hem elke dag te laten afwassen. Maar ja wie bepaalt er nu eigenlijk dat je iedere dag moet afwassen en dat je een schoon aanrecht moet hebben? Wat ik persoonlijk vind, hoeft natuurlijk niet voor een ander te gelden.

Als jij er als persoon gelukkig van wordt om twee keer per week je afwas te doen, en verder geen last hebt van ongedierte en stank? Be my Guest! Zeker bij beslissingen die je in je privé leven neemt is het aan jou hoe je dat gaat doen.

Afspraken op je werk dat is een ander verhaal. Daar zijn er nu eenmaal afspraken met elkaar gemaakt. Bijvoorbeeld dat elke dag de vaatwasser aangaat en dat er elke keer iemand anders de vaatwasser met de schone kopjes weer uitruimt. Of dat je bureau na een dag werken leeg moet zijn, omdat anders de schoonmaakster in de avond moeilijk een doekje over je bureau kan halen. Merk je dat je het lastig vindt om je aan bepaalde afspraken te houden, en dan bedoel ik werk gerelateerd? Probeer erachter te komen waarom dat is. Als je weet waarom je iets wel/niet moet doen wordt het makkelijker voor jezelf om je er wel toe te zetten.

En Marrit? Inmiddels is ze verhuisd en werkt ze als freelancer en neemt ze opdrachten aan die haar leuk en interessant lijken. Waar ze voorheen geen vaste baan kon vasthouden, lukt het haar nu om soms zelfs 5 dagen in een week te kunnen werken. Ze doet het op haar eigen manier en heeft geleerd hoe ze een betere balans kan houden tussen werk en privé. In haar geval werkt het ook goed dat zij hulp kan vragen voor dingen die haar veel energie kosten. Zij heeft bijv. nu één keer in de twee weken een huishoudelijke hulp.

Hmm ik ga daar ook eens over nadenken, want schoonmaken is ook niet mijn grootste hobby:) Maar gelukkig delen wij thuis samen deze taken. Mijn man doet wekelijks de badkamer en alles rondom het koken! Ik mag me bezig houden met alles rondom de was. Aangezien wij nog wasbare luiers gebruiken zijn dat toch wel een aantal wasjes per week. Zolang ik niet de keuken in hoef te duiken ben ik een blij mens, dan maar de vieze wasjes draaien.


En jij? Hoe lukt het jou om jezelf er toe te zetten met het starten met een taak?

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.