Ik wil geen luie collega’s meer! deel 2

Heb je het blog van vorige week al gelezen? Hoe ga je om met collega’s die hun werkzaamheden niet uitvoeren? Lees het hier.

Begrijp me niet verkeerd. Dit is niet alleen bij mensen met autisme die deze problemen ervaren op de werkvloer. In het algemeen wanneer je iemand bent die zich aan afspraken houdt en deze goed wil uitvoeren. Zul je sneller last ervaren wanneer een ander makkelijker omgaat met het uitvoeren van zijn taken.
 
In mijn vorige blog heb je kunnen lezen welke tips jij kunt toepassen om te zorgen dat jij niet in deze vicieuze cirkel terecht komt.

1. Ga het gesprek met de ander aan.
2. Welk takenpakket hoort bij jou.
3. Welk takenpakket hoort bij de ander.
4. Welke afspraken maken jullie met elkaar als een bepaalde taak niet uitgevoerd worden.
5. Wees bewust dat jij niet verantwoordelijk bent voor een werkzaamheid van je collega. Tenzij je een werkgever bent, is het niet jou taak om te zorgen dat een collega haar taken uitvoert.

 
Maar wat als door het verzuimen van een taak van je collega, jij in de knoei komt met jou werkzaamheden.

1. Vraag jezelf af of jou taak perse vandaag af moet.
2. Kun je ook wachten totdat jou collega wel zijn aandeel af heeft zodat jij verder kan met jou aandeel.
3. Als jullie werkzaamheden direct invloed op ekaar hebben. Maak afspraken met elkaar erover. Wanneer wie wat af heeft.
4. Stel je voor de deadline is verstreken en degene heeft zijn taak niet afgerond, en jij kan niet verder met jou taak.
Spreek de ander aan op zijn verantwoordelijkheid. Wees vriendelijk en vraagt naar de stand van zaken.
6. Komen jullie samen niet uit. Kunnen jullie hulp inschakelen van jullie werkgever.

 
Valkuil
Een valkuil hierin kan zijn dat je snel overschakelt naar een werkgever als de ander zijn taak niet uitvoert. Wees van bewust dat het niet altijd onkunde is van de ander. Maar vaak verwachtingsmanagement van elkaar wie wat doet. Maak hier concrete afspraken met elkaar erover.

En ten alle tijden: Jij bent verantwoordelijk voor je eigen daden en resultaten. Dus jij kiest ervoor om taken over te nemen van de ander zodat jij verder kan met je eigen taken. Maar weet dat een consequentie kan zijn dat je teveel hooi op je vork kan nemen. En waardoor je aan het einde van de werkdag extra vermoeid thuiskomt.
 
 

Woensdag 30 oktober geef ik een gratis online training: 9 stapmodel voor meer “grip op je leven”. Je krijgt handvatten waardoor jij weer stevig in je schoenen gaat staan en het leven gaat leiden wat jij wil!

Meld je hier gratis aan