Ondanks goede planning lukt het me niet om een goede balans te houden

Deze week zijn de scholen weer begonnen in Noord-Holland en vorige week al in het midden van het land.

Heb je toevallig ook schoolgaande kinderen? Of heeft de schoolvakantie op een andere manier invloed op jouw werkzaamheden?

Afgelopen 6 weken waren de kinderen hier bij mij thuis. De eerste 3 weken had ik mezelf vakantie gegeven (ja, het voordeel van eigen ondernemer zijn:-)), en de laatste 3 weken waren zowel mijn man als ik officieel weer aan het werk. Aangezien we geen oppas hebben werken we om en om.

Elke zomervakantie is het een uitdaging voor ons om de roosters goed op elkaar afgestemd te krijgen, i.v.m. de extra werkmomenten van mijn man. En vroeger toen ik nog in de zorg werkte, werd er weleens een beroep op mij gedaan om extra te komen werken. Dit gaf mij altijd meer stress, want dan kon ik lastiger mijn planning op mijn manier maken.

Gelukkig gaat het tegenwoordig anders en kan ik mijn eigen afspraken inplannen. Dit vraagt wel een goed overzicht en goede afstemming met elkaar. Waardoor ik ook makkelijker momenten voor mezelf kan inplannen ter ontspanning.

Maar ik besef ook dat niet iedereen eigen ondernemer wil of kan zijn, en soms afhankelijk is van werkroosters. En toch kan je ervoor zorgen dat je minder stress ervaart tijdens een vakantieperiode, of op momenten wanneer je langer vrij bent.

Je werkt vast al met een overzicht en een planning! Maar werkt dit ook goed voor jou? Ervaar je dat je, ondanks dat je alles goed hebt geregeld en afgestemd hebt met elkaar, dat je toch weinig energie overhoudt aan het einde van de week?

Op papier lijkt het dat je alle afspraken kan inplannen, en aan alle andere verplichtingen kan voldoen. Het ziet er zo mooi uit, misschien zelfs overzichtelijk en haalbaar. Maar toch krijg je er stress van als je midden in zo’n drukke periode, of week, zit.

Eén van de grootste valkuilen is dat je geen rekening hebt gehouden met bijvoorbeeld het indelen van reistijd en je eigen “me time” waarmee je je balans enigszins waarborgt en wijziging van de planning.

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je net iets teveel hebt gepland op één dag? Het lijkt allemaal haalbaar te zijn, maar toch kom je aan het einde van de dag uren te kort. Het gevoel dat je achter de feiten aanloopt is niet prettig.

En helemaal niet in combinatie met je gevoel dat je aan het rennen en vliegen bent, van hot naar her, zonder een moment met “niks” doen voor jezelf in te plannen. Met niks doen bedoel ik dan een momentje van ontspanning voor jezelf: in de tuin werken, een boekje lezen, muziek luisteren, op de bank liggen enz. Of dat door bepaalde omstandigheden alles net even anders gaat dan anders, waardoor je mooie planning weer gewijzigd moet worden, wat weer voor stress kan zorgen.

En ja, tijdens vakanties gebeurt het vaker dat je structuur wegvalt, de modus waarmee je je balans vasthoudt en waar je zo goed over nagedacht hebt kan tijdens vrije dagen zomaar helemaal wegvallen.

Maar goed, de vakanties zijn voorbij en het normale ritme komt terug. Maar is dat ook zo? Hoe ga je je ritme en structuur weer oppakken naar hoe het voor jou werkt? In deze blog geef ik je tips hoe je een betere balans kunt creëren voor jezelf.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.