Melisa Visser

Scan Your Body

Voor mij is de tijd weer aangebroken dat ik weer officieel aan het werk ga. Zoals je wist was ik afgelopen maanden met verlof. Kleine Xédrick is inmiddels al bijna 3 maanden.

Eerlijk gezegd heb ik de afgelopen maanden aan de ene kant veel rust ervaren, maar aan de andere kant vond ik het pittig gezien het feit dat we onze twee oudere kinderen thuis les moesten geven, en er niet veel mogelijkheden waren wat betreft afleiding buiten de deur.

Uitdagingen
Toen moest ik denken aan de ouders die aan het werk zijn en thuis kinderen hebben die geholpen moesten worden met hun schoolwerk. Maar ook aan de mensen die mentale onrust ervaren door alle onzekerheden en vaak angsten die om ons heen heersen. Of anderen die alleen wonen en weinig sociale contacten hebben waardoor eenzaamheid op de loer ligt.

Stress en niet in de gaten hebben
Ik sprak Ewald gisteren aan de telefoon. Hij werkt sinds maart vorig jaar thuis. Hij is afgelopen jaar een aantal keren naar kantoor geweest. In het begin vond hij het erg fijn. Geen reistijd. ’s Avonds niet in overvolle treinen terug naar huis reizen. Geen afleiding van pratende collega’s op de gang. Inmiddels mist hij zijn structuur en ook de sociale contacten van collega’s. Hij merkte dat hij het lastig vindt om zijn rust te nemen tijdens het werken. Of om te eten en drinken. Hele simpele dingen wat nu ineens een uitdaging is geworden. Maar waar hij voornamelijk tegenaan loopt zijn de negatieve gedachten die constant in zijn hoofd spelen. Hij snapt er niks van want hij zou alle rust moeten ervaren gezien hij momenteel vanuit thuis werkt, maar toch ervaart hij veel stress. Hij slaapt slecht en blijft een drukkend gevoel net boven zijn ogen aanhouden. Dit merkt hij pas rond 20.00uur als hij achter zijn computer gaat zitten om nog even te gamen om stoom af te blazen. Hij geeft aan overdag geen last van stress  te hebben tijdens het werken.
Zou dat zijn er geen last van hebben of er geen erg in hebben? Lees hieronder verder wat ik hem als tip heb gegeven.

Ik ben benieuwd, hoe is het voor jou de afgelopen maanden gegaan?
Heb jij momenteel voor jezelf een goede balans gevonden in de “nieuwe wereld” waar we momenteel in leven? Wat vind je lastiger of pittiger worden? Maar ik ben ook benieuwd naar wat er wel goed gaat de laatste tijd. Wil je me dit laten weten?

Komende 3 weken ga ik wekelijks met jou 1 belangrijke tip delen wat jou gaat helpen om een beter balans te creëren voor jezelf.

1e tip:
Neem meerdere keren per dag minimaal 5min de tijd om na te gaan hoe het met je gaat. Ervaar je momenteel veel stress? Las een ontspanningsmoment in.
Het is belangrijk dat je tijdig “stopt” en jezelf oplaadt. Waarom? Anders ga je door en duurt je hersteltijd een stuk langer.
Herken je dat je in de avond zo moe bent en je niet eens de puf hebt om bijvoorbeeld te willen koken? Of nog even die ene vriend te kunnen bellen?

Dit komt omdat je waarschijnlijk je “batterij” zo leeg hebt gemaakt en in de tussentijd niet heb opgeladen. Je kunt je voorstellen dat een volledig lege batterij langer duurt om op te laden dan een batterij die half leeg is.

Net als bij Ewald, hij gaat overdag constant door zonder “zijn batterij” op te laden. Hierdoor is hij ’s avonds zo moe dat zijn herstel langer duurt. Alleen in de nacht slapen en zijn rust in de avond pakken is helaas niet voldoende.

Actie: Maak voor jezelf een lijst met punten wat jij zou kunnen doen tijdens een ontspanningsmoment om weer te kunnen opladen.

Wil je alvast de volgende tips lezen? Klik hier voor tip 2 en klik hier voor tip 3.

ontspanning

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.