De eerste stappen om meer rust en balans te brengen in je (werk) leven

Heb je ook het gevoel dat je alles doet en aanpakt om weer die grip op je leven te krijgen? Je hebt via je werk verschillende cursussen gevolgd, misschien zelfs een coachingstraject aangeboden gekregen, maar nog steeds lukt het je niet om ontspannen door het leven te gaan.

Het werken lukt jouw nog net wel, met af en toe een ziekmelding om even bij te komen. Maar in de thuissituatie lukt het je amper om alle taken te kunnen doen. De was blijft zich opstapelen, de wc’s zijn een tijdje niet meer schoongemaakt. Gelukkig heb je een partner die elke dag kookt, zodat je alsnog wat fatsoenlijks naar binnenkrijgt.
Maar wat baal je van jezelf. Het ligt er niet aan dat je het niet kan, maar je hebt er gewoon de puf niet voor na een dag werken.


De eerste stappen voor jezelf zijn om meer rust en balans te brengen in je (werk) leven

Werken op locatie:
– Ga met de fiets naar het werk
– Moet je met de auto of het openbaar vervoer? Geef jezelf dan 5 à 10 minuten om te “landen” op je werk wanneer je binnen bent. Ga niet meteen aan de slag, maar neem eerst rustig wat te drinken en bedenk voor jezelf waar je als eerste mee aan de slag gaat.
– Zorg voor echte pauze tijdens je werkdagen. Dus niet achter je computer blijven lunchen, of nog even een telefoontje plegen.
– Ga het liefst tijdens je lunchpauze naar buiten en haal een frisse neus.
– Neem je ook de tijd om je werkdag af te sluiten? Soms helpt het om een lijstje te maken waar je allemaal aan moet denken voordat je naar huis gaat en dat wat je niet moet vergeten voor de volgende dag. Doe dit gerust. Zodat je je werk ook kan loslaten als je thuis bent en niet verder blijft nadenken over wat er allemaal nog geregeld moet worden.

Tegenwoordig zijn we gewend om hybride te werken. Dit betekent meer schakelen en aanpassen dan je eerder gewend was.

Thuiswerken:
– Begin je om 9 uur te werken? Zorg dat je op tijd opstaat en de tijd neemt voor je ochtendritueel. (Evt douchen, ontbijten, aankleden, keukenblad afruimen etc).
Omdat we toch vanuit huis werken zijn we snel geneigd achter de laptop te ontbijten, of pas later in de ochtend wanneer we trek krijgen met het gevolg dat het 11 uur wordt en je voor je gevoel constant achter de feiten aanloopt.
– Maak het liefst een korte wandeling voordat je je werkdag begint. Ga  10 minuten even een rondje om. Combineer het desnoods met je vuilniszak wegbrengen.
– Zorg dat je een vaste werkplek heb thuis, ook als dat een plek is in je privé ruimte. Zorg dat je na je werkdag deze werkplek ook netjes opruimt.
Heb je de luxe om een aparte werkruimte te hebben thuis en kan je de spullen laten liggen? Fijn, maar zorg er ook daar voor dat je de spullen opruimt, want het kan zijn dat je ze de volgende dag weer nodig hebt, of dat je ze moet meenemen naar een andere locatie.  
– Bij sommige mensen werkt het goed om zich om te kleden als ze klaar zijn met werken. Het letterlijk weer schakelen tussen werken en thuis.

De belangrijkste reden hiervoor is dat je ervan bewust wordt van wat je aan het doen bent, en dat je je niet laat meeslepen door de waan van de dag. Van de ene naar de andere taak zonder jezelf ruimte te geven om even op adem te komen. Om even de ene activiteit/taak af te sluiten voordat je met de andere begint.
Zie het als een computer met allerlei mappen die je opendoet (mappen=taken). Allerlei mappen die je openzet maar niet afsluit, je verkleint alleen de vensters en gaat door naar de andere map. En vervolgens bedenk je ow ja ik was nog bezig in de andere map, dus vergroot je weer het venster met de vorige map. Uiteindelijk kun je je voorstellen dat de computer trager wordt, en erg onoverzichtelijk van welke mappen nou wel of niet dicht mogen.

Hetzelfde geldt voor jou als je van de ene taak naar de andere hopt. Je bent je niet bewust dat je eerst iets moet afronden voordat je wat nieuws opstart. Met daarbij de nodige rust en pauzes ertussen.

Hoe klinkt dit voor jou? Waarschijnlijk allemaal open deuren, allemaal erg logisch. Maar doe je dit ook?

Vertel, wat is de eerste stap die je gaat maken om het vanaf morgen anders te gaan doen?

Wil je meer blogs lezen? Kijk verder op deze pagina.