Het lukt me niet om een baan vast te houden door mijn autisme

In mijn vorige blog heb ik over Eva verteld. Ondanks dat zij moeite had met het gedrag van anderen, zij er zelf voor kon zorgen om invloed te oefenen om haar eigen leven beter te maken.

Vandaag wil ik een stap verder met je gaan. Misschien ben je het daar niet mee eens, of krijg ik hier zelfs kritiek op, maar het is wel hoe ik ernaar kijk, mijn mening. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid:) En het is oké als jij er anders over denkt.

Is het de schuld van een diagnose?
Mensen die een diagnose hebben, of een andere vorm van een beperking die hun leven beïnvloedt, hebben soms de neiging om hier de schuld aan te geven waarom bepaalde dingen gebeuren in het leven. Wat uiteraard heel logisch en menselijk is.
Hoe vaak belemmert hun autisme niet, waardoor ze last hebben van prikkels? Bijvoorbeeld op een feestje waar harde muziek wordt gedraaid, waardoor zij moeilijk aansluiting kunnen vinden met leeftijdsgenoten. Of dat zij die baan niet kunnen vasthouden, omdat die baan zoveel energie kost dat zij aan het eind van de dag volledig gesloopt zijn.

Misschien is het heel gek wat ik nu ga zeggen, zeker omdat ik zelf geen autisme heb. Er is zoveel mogelijk wanneer je niet constant je diagnose de schuld van alles geeft, maar gaat kijken hoe jij als persoon ondanks je autisme gaat kijken wat wel mogelijk is waardoor het wel anders kan gaan.

Hoe lukt het dan wel?
Wat gebeurt er als je inderdaad veel last hebt van prikkels, en je moeite hebt om je werkdag te volbrengen? Heb je bewust gekeken naar het moment dat je stressniveau oploopt? Mensen met autisme hebben niet altijd in de gaten wanneer hun stress oploopt. Het lijkt alsof ze zich prima voelen, maar dan gebeurt er iets heel kleins en zijn zij ineens volledig overprikkeld.

Maar stel je nu eens voor dat je leert om wel op te letten op je eigen signalen, dat je er tijdig op reageert door passende acties te ondernemen en dat je je aandacht verder kan besteden aan de balans tussen werk en privé. Je leert dat jij je eigen leven mag gaan leiden, in plaats van te leven voor de goedkeuring van een ander. Onbewust heb je de bewijsdrang dat je het toch goed moet doen en dat je met de rest van de maatschappij mee kan komen met alles wat gaande is. Dus jij gaat voortaan JOUW eigen leven leven, op jouw eigen voorwaarden met wat jij prettig vindt in het leven, zonder eraan te denken wat de ander daarvan zou denken, als je bijvoorbeeld niet meedoet met een sociale activiteit.

Ik geloof er heilig in dat er veel meer mogelijk is wanneer je je als persoon meer gaat toestaan en erin gaat geloven dat JIJ volledige controle mag hebben over je leven. Dat jij als persoon 100% verantwoordelijkheid kan nemen over je leven, maar wanneer je iets anders de schuld geeft van het feit dat je blijft staan waar je staat zal je weinig stappen vooruit zetten.

En begrijp me niet verkeerd. Het is niet dat je verkeerd bezig bent, want het is heel menselijk. Van nature zoeken wij uit zelfbescherming de oorzaak waarom wij iets nog niet hebben bereikt eerder bij een ander dan bij ons zelf.

In de praktijk zie ik keer op keer grote veranderingen plaatsvinden, wanneer het kwartje gaat vallen dat cliënten inzien dat zij zelf controle hebben over hun leven en niemand anders. En nee het betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Maar soms is het makkelijk om geen hulp te vragen, en de stap te zetten om vooruit te komen, want dat betekent ook dat je kan falen, wanneer het niet gaat zoals je had bedacht. Het is makkelijker om erachter te blijven schuilen, dan met alles te geven in je macht om wat beters van te maken, want ja je zult tegenslagen tegenkomen. Het zal niet altijd even makkelijk zijn als je had bedacht, maar je probeert het, je schaaft bij en uiteindelijk geloof ik erin dat iedereen of in ieder geval voor veel meer mensen dat het wel gaat lukken om een leven te leiden die ze graag zouden willen.

Een greep van reviews van de laatste cliënten, hoe zij het hebben ervaren. Kelsey kwam uit een burn-out situatie. Niet wetende waar ze moest beginnen om haar leven weer op orde te krijgen. Via een uwv traject gaan we nu verder om te zoeken naar een passende baan.

Wat ik aan jou wil meegeven: Het gaat jou zoveel brengen als jij jezelf in de spiegel durft te bekijken en kan denken: “Wat wil ik graag in het leven. IK ALS PERSOON.“ Niet omdat Pietje of Jantje, of de maatschappij dat van jou verlangt. Nee jij! Hierdoor word je bewuster van de keuzes die je gaat maken in het leven die jou meer gaan dienen. Denk wel aan nee zeggen en grenzen aangeven wanneer het teveel wordt, in plaats van toch doorgaan totdat je erbij neervalt.

Komen we terug op de werkdag die je niet kan volhouden.

  • Wat als dat niet de juiste werkzaamheden zijn?
  • Wat als jij in een hele andere werksetting wel tot bloei komt?
  • Wat als je meer energie krijgt van andere taken of functies?
  • Wat als jij liever thuis werkt in plaats van op kantoor of andersom?


Er zijn zoveel andere mogelijkheden waardoor het wel mogelijk is dat jij die baan kan vinden en volhouden. En nee niet iedereen kan of wil 5 dagen in de week werken. So be it. Het gaat erom wat jou plezier geeft in het leven en waar jij gelukkig van wordt.

Deze blog vond ik erg spannend om te schrijven, omdat ik van bewust ben dat ik mensen tegen de borst kan stoten. Maar ik merk dat ik de laatste periode steeds meer vooruit wil komen over hoe ik in het leven sta, wat mijn visie is over het leven. En ja dat betekent dat er sommige mensen zullen zijn die er niet mee eens zijn en mij niet meer zullen volgen, maar ik weet ook zeker dat er genoeg mensen zijn die wel ervoor openstaan. En wel samen met mij de nieuwe stappen wil nemen in het leven.

En ja het begint bij mezelf om het goede voorbeeld te geven. Dat jij in de spiegel durft te kijken en daadwerkelijk durf te voelen en uiten wat jij wil en vindt. Ik geloof erin dat er niet 1 waarheid bestaat. Iedereen heeft gelijk, zolang je elkaar in elkaars waarde laat is dat oké. En zul je met de mensen omringen die je lief hebt en dezelfde visie met je delen, hoe mooier zal de wereld dan voor iedereen zijn:)

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.