Voor veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Gaat het op één van de belangrijke levensgebieden even minder goed, dan heeft dit vaak verregaande gevolgen voor de andere gebieden. De kunst is dan om te voorkomen dat de balans blijvend verstoord raakt.

Autismeweek “de kunst van het evenwicht”

Hoe vaak heb je ervaren dat je jezelf voor de kop wilt slaan? Dat je elke keer baalt dat het niet lukt of niet gaat zo

Van 30 maart tot en met 6 april 2024 is de Autismeweek. Dit is een jaarlijks terugkerende week waarin er door het hele land veel activiteiten zijn op het gebied van autisme. Kijk hier voor meer activiteiten: https://www.autismefonds.nl/autismeweek/

Voor veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Gaat het op één van de belangrijke levensgebieden even minder goed, dan heeft dit vaak verregaande gevolgen voor de andere gebieden. De kunst is dan om te voorkomen dat de balans blijvend verstoord raakt.

Dit is één van de voornaamste redenen waarom medewerkers met autisme die veel onrust en stress ervaren mij inschakelen voor hulp én de reden waarom de trajecten bijna altijd betaald worden door de werkgever. Soms ligt het probleem vooral in de privésfeer, maar dan nog kan de werkgever ervoor kiezen om alsnog het traject te vergoeden, omdat de problematiek op termijn mogelijk ook zijn tol gaat eisen op het werk.

Met een hele fijne werkomgeving kan het heel lang goed blijven gaan op het werk. Werk zorgt voor structuur en afleiding van de thuissituatie. Maar helaas is dit lang niet altijd het geval. Vaker zie ik de uitdagingen op het werk plaatsvinden, waardoor thuis eronder gaat lijden.

Het blijft balanceren. Dat past precies bij het thema van dit jaar: “kunst van het evenwicht”.

Maar hoe zorg je voor een goede balans en een evenwicht?

Er is niet één manier die voor iedereen hetzelfde werkt, maar er is wel een rode draad waarmee je rekening kan houden.

Ten eerste begint het met weten hoe het zit met jouw energieniveau. Veel mensen met autisme hebben geen idee hoe hoog zij eigenlijk al zitten in hun stressniveau. Heb je deze video al gezien? Hier laat ik in een serie van vier video’s zien waarom zo veel mensen met autisme stress ervaren. Ook zie je wat de verschillende fases zijn en wat je kan doen om meer rust te ervaren.

Ook voor mij is het een actueel thema om goede balans en evenwicht te houden. In mijn geval omdat ik een gezin heb met drie kinderen waarvan één kind volgend jaar naar de middelbare gaat, één nog op de basisschool zit en één nog met school moet starten. Mijn man werkt onregelmatige diensten, waardoor we onze roosters vrij goed op elkaar kunnen afstemmen en hierdoor de kinderen nooit naar een opvang hoeven te gaan, maar dat betekent natuurlijk wel heel goed plannen wanneer wie thuis is, wanneer de ander kan werken, wanneer de ander tijd voor zichzelf kan inplannen.

Geloof me. Het klinkt makkelijker op papier dan in de praktijk. Maar het is mogelijk! Dit was mij niet gelukt zonder duidelijke verwachtingen uit te spreken. Ook al betekent het dat ik soms de ander teleurstel.

En daar zie ik vaak nog winst te behalen bij de klanten die bij mij komen. Als ze al weten wat ze nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren, durven ze het niet altijd uit te spreken of ernaar te handelen.

Denk aan:

  • Ik kan mijn collega die morgen komt werken toch niet achterlaten met al het werk, dus ik ga alvast voorwerk doen.
  • Ik kan toch niet extra pauze pakken, terwijl andere collega’s doorwerken (ondanks dat anderen om de haverklap bij het koffieapparaat lang staan te kletsen).
  • Ik kan toch niet een dagje vrij nemen en lekker naar de sauna gaan of met een boekje op de bank (huishouding gaat toch door, of familie wil ook dat ik op de koffie kom et cetera).
  • Ik kan toch niet ervoor kiezen om in de pauze naar buiten te gaan, terwijl anderen wel bij elkaar blijven zitten.
  • Ik kan toch niet voor ervoor kiezen om in mijn Teams agenda voor en na een afspraak vijf minuten te blokkeren, waardoor er niet meteen doorgepland kan worden.
  • Of tussendoor op de dag, een tijdsblok extra te blokkeren, zodat er geen afspraken ingepland kunnen worden, waardoor ik ongestoord aan mijn eigen opdracht kan werken.
  • Et cetera.

Dit zijn een aantal recente voorbeelden uit de praktijk waarin we samen zijn gaan zoeken naar praktische oplossingen wat voor de ander een verschil zou kunnen maken voor een betere balans gedurende de dag. En wat zij nodig hebben om inderdaad wel die verwachtingen uit te spreken of ernaar te handelen.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.