Ben je ook zo uit je doen met de feestdagen?

Vandaag is het Koningsdag. Hoe ervaar jij feestdagen? Geniet je van deze vrije dagen? Of merk je dat je meer stress ervaart, omdat je ritme net wat anders is?

Structuur en ritme zijn voor mensen met autisme belangrijk. Voor de één net wat meer dan voor de ander. 

Als je aan structuur denkt kan je ook bijvoorbeeld denken aan je ochtendritueel. Een aantal handelingen die je standaard in een bepaalde volgorde in de ochtend doet. 

Bijvoorbeeld:

 • de wekker gaat
 • je staat op
 • eerst een kopje koffie zetten
 • nieuws lezen op je telefoon
 • het weer kijken
 • ontbijten
 • douchen
 • aankleden
 • 5 minuten opruimrondje houden in huis
 • je jas aandoen en de deur uitgaan
 • Mensen zijn over het algemeen gewoontedieren. We doen graag dingen in een volgorde die we gewend zijn. Dat geeft rust en minder stress. Je hoeft niet telkens na te denken wat je als volgende gaat doen. Het gebeurt bijna automatisch. 

  Structuur en ritme
  Mensen met autisme hebben extra baat bij structuur en ritme. Denk bijvoorbeeld aan structuur wanneer je eet en drinkt. Of wanneer je pauze neemt tijdens het werk. Sommige mensen met autisme ervaren namelijk geen honger of dorst, of voelen niet aan dat ze moe worden, totdat het te laat is. Daarom werkt het beter als je van tevoren bepaalde afspraken met jezelf maakt wanneer je die specifieke momenten inplant. 

  En laat vandaag nu net een feestdag zijn, waardoor jouw  woensdag net iets anders kan verlopen. Je ritme en structuur lopen net wat anders. Voor sommigen kan dat net dat beetje extra stress geven, waardoor ze minder kunnen genieten van hun vrije dag. 

  Hoe ga je hiermee om?
  Stel dat je merkt dat je onrustiger wordt doordat een dag anders verloopt dan je gewend bent. Dan is het goed om te kijken hoe je je dag anders gaat indelen. Welke structuur kan je verder aanhouden die voor rust kan zorgen? Geef jezelf bedenktijd hoe je de dag gaat indelen met welke activiteiten. 

  Een gat in je dag, zonder dat je weet wat je gaat doen,  kan namelijk ook voor onrust zorgen. 

  Maak het jezelf niet moeilijk en bedenk op deze dag wat jou gaat helpen om die rust en structuur te bewaken. 

  Enne wordt het een te drukke dag vandaag? Hou er rekening mee dat er een kans is dat je hierna weer mag bijkomen, dat het kan zijn dat je sneller prikkelbaar bent, of juist slechter in slaap kan komen. 

  En dat is oké, je kan niet altijd je leven zo indelen dat je altijd de balans blijft houden. Soms kies je er bewust voor om net iets meer te doen waarvan je later mag bijkomen. 

  Dat is het leven. Soms heb je alles onder controle en zit je in een flow, maar op andere momenten denk je hoe ga ik deze weer doorkomen? Belangrijk is dat je bewust en proactief rekening houdt met wat er komen gaat, waardoor het je niet overkomt, maar dat je zelf hierin de keuzes hebt. 

  En? Ga je vandaag ook lekker van je vrije dag genieten?

  Lees hieronder de blogs van voorgaande weken.