Ben je wel goed genoeg?

Marit heeft momenteel na 6 maanden thuiszitten eindelijk weer een betaalde baan. De angst dat haar contract weer niet verlengd wordt is groot.
Ondanks dat ze een hoop kwaliteiten heeft, denk aan:
– discipline
– doorzettingsvermogen
– nauwkeurigheid
– oog voor details

Valt ze momenteel sneller in haar valkuilen, voornamelijk taken oppakken die niet altijd bij haar takenpakket horen en veel langer duren om een taak af te ronden. Ze twijfelt constant of iets wel goed genoeg is, ze wil het graag perfect voor elkaar krijgen.

Perfectionisme
Het feit dat ze bang is om haar baan weer te verliezen.
Wil ze het zo graag goed doen, ze wil graag laten zien dat zij dit werk wel goed kan, nee beter gezegd PERFECT kan.

Misschien is dit voor jou ook herkenbaar. Je beter proberen voor te doen door je angst om te falen, je angst niet gezien te worden in alles wat je wel goed kan.

Zelf heb ik in de loop der jaren verschillende levenslessen mogen leren. Niemand is perfect. Ja jij ook niet:-) Ook al denk je dat het hoort dat je op alle gebieden een 10 moet scoren.
Wees bewust waar jouw talenten en kwaliteiten liggen. En bij welke werkzaamheden deze talenten goed passen. Ga hier op onderzoek uit.

Jezelf mogen zijn
De belangrijkste levensles die ik heb mogen leren was: Accepteer mezelf voor wie ik ben. Met de goede en slechte kanten.
Ik ben eenmaal niet goed in de Nederlandse taal. Voorheen kon ik uren bezig zijn met de plannen en verslagen die ik moest schrijven voor de gemeente van mijn cliënten. Tijd die anders ten koste gaat met het contact met de cliënt of overuren die ik toen maakte omdat ik het anders niet afkreeg.
Ik ben juist goed in gesprekken voeren met iemand om degene te motiveren om de volgende stap te nemen in het leven. Het lichtpuntje te laten zien wat de volgende stap kan zijn in het leven.

Accepteren
Het feit dat ik dit heb geaccepteerd voor mezelf dat ik geen 10 hoeft te scoren in mijn teksten gaf me enorm veel rust. Ik heb die gedachtes niet meer: Doe ik het wel goed genoeg? Heb ik het wel goed gezegd/geschreven?

Positief denken
Er is genoeg werk voor iedereen daar ben ik van overtuigd. Helaas in de praktijk krijgen mensen met autisme minder snel de kans om een betaalde baan te vinden, of een baan die goed bij hun niveau en talenten passen. Daarom wil ik me hiervoor in gaan zetten als loopbaancoaching gespecialiseerd in mensen met autisme.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je jezelf gaat accepteren dat je goed genoeg bent?

Wil je meer over mijn persoon lezen? Kijk op “over mij” pagina
Melisa Visser - Yucel methode