Hoe duidelijkheid over jouw prikkelgevoeligheid invloed heeft op je stressniveau

Er is weinig onderzoek gedaan bij volwassenen met autisme. Onderzoek bij jonge kinderen met autisme heeft echter uitgewezen dat 76% van hen te maken heeft met sensorische bijzonderheden, voornamelijk sensorische onder- en/of overgevoeligheid.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat het vooral de vrouwen met autisme zijn die last hebben van sensorische prikkels.
Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om gevoeligheid voor geluiden en licht. De overgevoeligheid voor sensorische prikkels leidt bij vrouwen met autisme dan ook vaak tot klachten van overbelasting.

Soms zijn vrouwen ook gevoelig voor “sferen”, bijvoorbeeld voor een negatieve sfeer in een groepje mensen,
Er wordt weleens gedacht dat dit niet passend kan zijn bij een autisme, omdat de persoon blijkbaar in staat is om aan te voelen wat er speelt in een groep. De realiteit ligt wat genuanceerder.

Prikkels
Alles wat je waarneemt met al je zintuigen. Per seconde nemen we 11 miljoen prikkels waar.

We kennen allemaal 5 zintuigen waarmee we zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Daarnaast is er de beweging van ons lichaam en ons evenwicht. Deze samen met de 5 zintuigen vallen samen binnen het sensorisch systeem.

Wanneer je je ervan bewust bent voor welke prikkels jij gevoelig bent, kun je hier rekening mee houden. Hierdoor luister je eerder naar je eigen grens en zodoende lukt het beter om niet overbelast te worden met het gevolg dat je weinig plezier beleeft aan je dagelijkse activiteiten.

Opdracht:
1. Schrijf voor jezelf op voor welke prikkels jij over- of ondergevoelig bent.
2. Wat zou je kunnen doen om hier minder last van te hebben?

Laat je me weten? Mail mij gerust naar melisa@ban-pe.nl