Hoe houd jij balans?

Door de corona maatregelen worden we vaak noodgedwongen om thuis te zitten. Veel werknemers kunnen helaas niet meer fysiek naar hun werk gaan.
De valkuil schuilt vaak hierin dat je vanaf 9uur ’s ochtends tot 17uur ’s avonds aan 1 stuk doorgaat met je werkzaamheden. Met als gevolg? Hoofdpijn, slapeloosheid, angsten, vermoeidheid etc.

Waar loop jij tegenaan als je te lang doorgaat met werken zonder pauze te nemen?

– Hoe zorg je dat je toch fit en in balans blijft tijdens een hele werkdag?

– Hoe zorg je dat je voldoende rust en pauze neemt tijdens je werkzaamheden?

– Hoe zorg je dat je op tijd bewust wordt van je stress signalen?

Je hebt vast deze vragen vaker gehoord of gelezen. Dat klopt. Het klinkt allemaal zo makkelijk, fit en in balans je werkdag doorkomen. En toch is het lastiger dan menig denken.

Vroeger kon ik ook een aantal uren achter elkaar door werken. Ik rook niet dus ik had geen reden om even te stoppen met waar ik mee bezig was om even pauze te nemen. Het gevolg? Ik zat vaak misselijk ’s avonds in de auto op de terugweg naar huis. Ik wist niet waar dat vandaan kwam. Ik heb toch niks geks gegeten. Achteraf waren dit oververmoeidheidsklachten.

Ik ging een plan maken hoe ik ervoor ging zorgen dat ik niet helemaal mezelf verloor in de werkzaamheden. Dat ik tijdig signaleer dat het tijd wordt om een break te nemen.

Ook Sylvia en Maarten doen het anders:
Sylvia houdt sinds kort rekening met haar werkzaamheden over de hele dag. Ene moment doet ze activiteiten wat energie kosten en wat er moet gebeuren, om vervolgens dit af te wisselen met activiteiten die energie geven. Pauze nemen betekent niet automatisch niks doen of alleen een kopje koffie nemen. Voor haar laadt ze ook op door bezig te zijn in de tuin.
Fysieke inspanning kan vaak goed werken ter afwisseling van dagelijkse werkzaamheden wat mentale onrust veroorzaakt.

Maarten gaat dagelijks na zijn middagpauze 20 min buiten wandelen voordat hij weer verder gaat met zijn werkzaamheden. Hij heeft zittend werk achter de computer. Werkt vanuit thuis en zet voor zichzelf een wekker om op meerdere momenten op een dag weg van zijn computer te gaan. In zijn geval gaat hij muziek luisteren in een andere ruimte.

Wil je weten wat ik voor je verder kan betekenen zodat jij ook een beter balans houdt in je leven? klik hier verder.