Hoe stop je met camoufleren?

Gelukkig heeft Hanneke geleerd om goed aan te geven wanneer ze hulp of iets anders nodig heeft. Voor veel mensen met autisme, en voornamelijk vrouwen, is het voor een buitenstaander niet altijd zichtbaar dat er iets speelt.

Zoals Hanneke zijn er meer hoogopgeleide medewerkers met autisme die heel lang “goed” kunnen blijven functioneren. Totdat het niet meer gaat. Sommigen belanden in een burn-out, anderen kunnen moeilijk een vaste baan blijven houden, of wisselen toch van baan in de hoop dat het ergens anders beter gaat. Onbegrip van de omgeving ligt op de loer, omdat het niet altijd duidelijk is waarom je er in een onbewaakt moment ineens iets uitflapt of boos wordt.

Ja, vooral vrouwen met autisme zijn een kei in camoufleren en soms willen ze liever niet vertellen dat ze autisme hebben. Hoe komt dit eigenlijk? Ik sprak meerdere mensen en wat ik terughoor:

  • Ik wil niet anders behandeld worden.
  • Ik moet van mezelf hetzelfde kunnen als mijn collega (waarom moet ik per se een extra pauze pakken?).
  • Krijg toch extra vragen waar ik geen antwoord op kan geven als ik vertel dat ik autisme heb.
  • Mensen denken dan dat ik dom ben.
  • Het is me jarenlang gelukt om toch mee te doen met de gezelligheid.
  • Ik heb eerder wel 40 uur gewerkt.
  • Wil graag carrière maken en dan wil ik “de prijs” wel betalen om op het werk schone schijn op te houden.

Hanneke is zich gelukkig ervan bewust geworden dat anderen niet aan haar zien als zij gestrest is. Zij weet ook dat het niet nodig is om een pokerface op te houden. Zij voelt zich vrij om te zeggen en te benoemen wanneer het niet gaat. Met als gevolg dat het daardoor in de praktijk juist beter gaat. Ze voelt immers de druk niet om “goed” te moeten presteren.

Hoe zorg je dat je minder gaat camoufleren?

Belangrijk om te weten: de maatschappij is niet jouw maatstaf. Dat anderen het altijd zo doen, betekent niet dat jij het ook op die manier moet doen. Het is belangrijk om te onderzoeken wie jij bent als persoon. Wat vind jij belangrijk? Wat heb jij nodig om te functioneren? Zorg voor een “plan” dat jij voor jezelf concreet op papier hebt met daarin jouw kwaliteiten, valkuilen en de voorwaarden om goed te functioneren. Doordat jij dan een goed beeld van jezelf hebt kunnen vormen, hoef je niet een ander na te doen. Maar ga je eigen leven leven. Jouw eigen blauwdruk volgen, wetende dat dat de juiste manier is voor jou!

 

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.