loslaten

Hoezo leren “loslaten”, hoe doe ik het dan?

Herken je dat je een bepaalde situatie die voorgevallen is in het verleden. Waar je dagen, maanden, jaren later er nog steeds last van hebt?  Je voel je niet prettig erbij.
Vaak hoor je goed bedoelde adviezen van dierbaren om je heen.

 • “Laat het los”
 • “het is gebeurd je kan er toch niks meer veranderen”
 • “Blijf niet in het verleden hangen”
 • Was het zo makkelijk? Dan weet ik zeker dat het jou wel gelukt was om de situatie in het verleden een plekje te geven en het te hebben losgelaten!
   
  Problemen zien als geschenk
  Een situatie die in het verleden is gebeurd kun je niet veranderen, daar heb je weinig invloed op. Waar je wel invloed op hebt, is hoe jij naar de situatie kijkt. Welke interpretatie geef je aan die situatie. Geef je een positieve of negatieve interpretatie eraan.

  Ik geloof dat alle tegenslagen die wij tegenkomen in het leven een geschenk is om ervan te leren.
  Hoe raar het ook mag klinken. Je krijgt niet zomaar een taak wat jij als persoon niet aan kan. Alleen soms komt het verpakt in een hele vervelende situatie, waardoor jij denkt dat je het niet aan kan.
   

  “Voor mensen met autisme kan dit een lastiger taak zijn, gezien ze rigide kunnen zijn in hun denken. Het blijven vasthouden aan bepaalde gedachtes. Het door blijven denken/piekeren van bepaalde situaties. Het moet namelijk helemaal kloppend zijn.”

  Maar wat als je jezelf de volgende vraag stel:

 • “hoe zou ik het in de volgende situatie het anders aanpakken zodat ik er beter van wordt”.
 • “Wat heb ik hiervan te leren?”
 • “Ik weet dat ik dit kan”
 • Wanneer we deze problemen in het verleden zien als een geschenk van oké: Dit was niet de meest leukste ervaring, maar ik ga ervoor zorgen het een volgende keer het anders aan te pakken zodat het wel een leukere/betere uitkomst krijg. Zul je merken dat je het situatie in het verleden dus wel beter kan “loslaten”.
   
  Casusvoorbeeld:
  Helemaal in het begin van mijn werkcarrière vond ik dat ik niet juist werd behandeld op mijn werk. Ik functioneerde niet optimaal volgens mijn werkgever. Ik baalde enorm hiervan. Op dat moment dacht ik: ik ga ergens anders solliciteren. Een nieuwe baan en een nieuw begin.

  Maar wat leer ik hiervan?

  Hoogstwaarschijnlijk als ik wel de nieuwe baan heb aangenomen zal ik tegen dezelfde problemen zijn aangelopen.
  Dus ik zag die situatie, (ook al vond ik het moeilijk) als een geschenk.
  Situatie zien als geschenk = gedachte verandering
  Ik ben in mezelf gaan investeren en een coach opleiding gaan volgen. En mijn voormalige werkgever dankbaar te zijn voor deze les.

  Ik voelde me dankbaar doordat ik een nieuwe (positief) gevoel heb gekregen over precies dezelfde situatie wat mij is overkomen. Namelijk dat ik uiteindelijk de enige persoon ben om hier een verschil in te maken.
  Jaren later was dit voor mij een belangrijke kantelpunt geweest in mijn leven. Ik kwam erachter wat ik graag zou willen en dat is:

  Een ander de juiste tools geven zodat degene zelf zijn eigen regie weer pakt in het leven

  Wie ben ik
  Ik ben geen coach die jou gaat vertellen wat je wel of niet moet doen. Of hoe jij je leven moet gaan leiden.
  Wat ik jou wel meegeef zijn inzichten over je eigen persoon, zodat jij duidelijkheid en helderheid krijgt hoe JIJ het anders gaat aanpakken in het leven en hierdoor in staat bent om wel een bepaalde negatieve ervaring om te buigen naar iets positiefs.

   

  Woensdag 30 oktober geef ik een gratis online training: 9 stapmodel voor meer “grip op je leven”. Je krijgt handvatten waardoor jij weer stevig in je schoenen gaat staan en het leven gaat leiden wat jij wil!

  Meld je hier gratis aan