Niemand is perfect

Een klein maandje geleden ben ik gevraagd om een gedeelte van de ochtend te verzorgen van de autismecoach opleiding. Ik vond het natuurlijk spannend, maar wel superleuk om te doen,
De kennis heb ik, ik werk al ruim 2 jaar met de methode De 7 stappen naar meer rust en minder stress.
Ik coach wekelijks volgens deze methode, zodat mijn coachees de balans gaan ervaren waar ze zo naar verlangen.
En nu moest ik de kennis die ik al heb overbrengen naar 22 andere autismecoaches in opleiding. Marja de oprichter en bedenker van deze toolkit en methode had de hele presentatie gemaakt, ik moest het alleen overbrengen. Hoe moeilijk kon dat zijn???

Je zult het altijd zien net die nacht spookte mijn zoontje. Inmiddels 16 maanden maar we hebben regelmatig rumoerige nachten, waardoor ik er een aantal keren uit moest.  Deze nacht had hij besloten om maar helemaal niet te slapen.. Daar zat ik dus tussen 1 en 3 ’s nachts beneden met hem, zodat de andere kinderen niet wakker werden. Mijn man had nachtdienst en was niet thuis.

Tja hoe ging ik dat oplossen? Om 7uur ging mijn wekker, het leek alsof ik overreden was door een trein. Mijn hoofd bonkte, mijn oor suisde, ik was doodmoe. Gelukkig kon mijn man eerder thuis komen die ochtend, waardoor ik een volledig uur tijd voor mezelf had en mij niet hoefde  bezig te houden met de kinderen.

Ik heb een lange warme douche genomen. Eigenlijk had ik geen zin, maar ben toch op de fiets naar kantoor gegaan. Normaal zou ik de auto pakken omdat ik zo moe was en energie wilde besparen.

Het was nieuw en spannend, maar door de adrenaline vergat ik mijn vermoeidheid en ben ik doorgegaan. Ging het geweldig? Nee ik kan veel beter presenteren en uit mijn woorden komen. Ik praatte soms te snel en ging soms uit verbinding. Dit zijn juist de punten waar ik altijd van bewust moet zijn om het goed te kunnen doen. Als ik ontspannen ben en goed in mijn vel zit lukt me prima om rustig te praten. Wanneer ik dus gestrest ben of erg moe ben gaat me dat veel lastiger af.

Maar dat maakt ons meteen ook mens. Niemand is perfect, niemand zal te allen tijde een 10 scoren en het goed doen. Ook al zouden we het willen in bepaalde omstandigheden dat we het super goed doen.

Kenmerken van autisme verergeren
Zo geldt dit ook voor mensen met autisme.
De symptomen van autismekenmerken, jouw valkuilen, worden vergroot wanneer je stress ervaart, of erg moe bent.
Denk aan nog minder goed kunnen inleven in een ander, te bot overkomen, of de plank volledig misslaan in het lezen van de non verbale communicatie. Maar ook vastlopen wanneer een bepaald structuur uitvalt, of als een planning anders loopt dan anders. Extra last hebben van prikkels dat het zonlicht zo vervelend is dat je er hoofdpijn van krijgt etc.

Ik zeg niet dat als je volledig ontspannen bent, je geen symptomen meer ervaart van autismekernmerken, dat je geen last meer hebt van je uitdagingen en valkuilen. Maar je hebt er wel meer grip op en je hebt voor jezelf handigheidjes hoe je hiermee het beste kunt omgaan. Dat wat je hebt geleerd in de loop der jaren kan je makkelijker toepassen. Wellicht ook de prikkels die minder hard binnen zullen komen.

Niemand is perfect
Ik zal nooit perfect Nederlands spreken, of schrijven, maar als ik volledig ontspannen ben lukt het me wel prima om goed uit mijn woorden te komen. Ik ben van nature een snelle prater, maar als ik ontspannen ben lukt het me om te vertragen en echt het tempo te volgen van mijn gesprekspartner.

Wat ik jou wil meegeven, wees inderdaad bewust van je valkuilen, van wat je lastig vindt. Maar staar je er niet op blind en laat het je leven niet beheersen.  
Kijk liever naar wat je helpt om rustig te worden in je hoofd, naar wat je helpt om weer de grip te krijgen op je leven. Ik beloof je dat je zult merken dat het allemaal een stuk makkelijker zal gaan.

Wees mild voor jezelf
En ja, gaat het een keer mis, heb je het gevoel dat je letterlijk door de grond wil zakken omdat je het verprutst heb?

Been there done that! Haal diep adem, neem een stap achteruit en bedenk voor jezelf wat je uit deze leerschool meeneemt voor een volgende keer. Hoe meer je jezelf gaat pijnigen en voor je kop slaan, hoe moeilijker je het voor jezelf maakt om te mogen leren, en om met nieuwe situaties om te kunnen gaan.
Het leven bestaat nu eenmaal uit ups en downs. Laten we er het beste van maken en focussen op waar we wél invloed op hebben.
En dat zijn concrete acties die ertoe leiden dat we meer rust ervaren. Hoe meer rust en ontspanning hoe meer ruimte er in ons hoofd ontstaat om met lastigere situaties om te gaan.

Lees hieronder de blogs van voorgaande weken.