Stel je ook (te) hoge verwachtingen aan jezelf?

Ken je het gevoel dat je hele hoge verwachtingen aan jezelf stelt? Aan de ene kant wil je graag meekomen met de “maatschappij”, dus je wil net zo flexibel, sociaal, empathisch en snel als de rest zijn.

Maar mogelijk voel je aan de andere kant ook dat je constant op de rem leeft. Je ziet bepaalde oplossingen voor problemen waar anderen die niet zo snel zien, of nog erger: je maakt je al zorgen om problemen die gaan komen en je bent al druk bezig met het verzinnen van oplossingen waar anderen helemaal niet mee bezig zijn. Er is toch geen probleem? Maar jij ziet het al van verre aankomen. (En vaak heb je ook nog gelijk). Al die tijd voel je je eenzaam en een doemdenker die beren op de weg ziet. En je krijgt constant om je heen te horen: ach het komt wel goed … Het lost zichzelf wel op.

Aan de ene kant ben je heel kritisch op jezelf en mogelijk ook op anderen, want jij hebt een bepaalde kwaliteit die je wil leveren. Omdat jij dingen ziet die anderen niet zien. Je bent heel perfectionistisch, met als gevolg dat je toch te lang doet over iets doorsturen/afmaken, want het is in jouw ogen nooit goed genoeg. Maar voor anderen was dit allang goed. Je gaat twijfelen aan jezelf, waarom doe je zo lang over een opdracht die andere collega’s veel sneller afkrijgen?

Mogelijk heb je op sociaal gebied soms onenigheden met collega’s, omdat je een bepaald idee hebt over zaken die niet helemaal aansluiten bij anderen. Dus je houdt liever je mond. Aan de ene kant omdat je het moeilijk vindt om een gesprek aan te gaan (in een groep), maar mogelijk ook om niet betweterig over te komen. Of omdat je het gevoel hebt dat je weinig aansluiting hebt met de anderen. Je vindt het stom om dit hardop te zeggen en niet leuk van jezelf dat je dit überhaupt denkt, maar je vindt anderen een beetje simpel en je vindt dat zij tijd verspillen aan koetjes aan kalfjes. Of aan gespreksonderwerpen waar je weinig energie van krijgt, het kost alleen maar energie om dat gespreksonderwerp op gang te houden, omdat ze hele andere interesses hebben dan jij.

Hierin kunnen zowel medewerkers met autisme als hoogbegaafden zich herkennen. De eerste stap is bewustwording. Weten dat jij goed bent zoals je bent, ook al voel je soms een eenling tussen iedereen. Je bent alleen net wat anders bedraad, je brein functioneert net op een ander manier. Maar dat maakt je niet slechter of beter dan de ander, alleen anders.

En het is aan jou om erachter te komen wat jij nodig hebt om goed te blijven functioneren. De juiste balans te houden tussen stress en rust, maar ook voldoende uitdaging houden om je werk met plezier te blijven uitoefenen.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.