Voor de één is dat twee blokken van 1,5 uur te creëren waar hij ongestoord kan werken en geen afleiding van anderen heeft, terwijl de ander juist in een kantoorruimte wil zitten met drie anderen mensen, zodat hij wanneer hij het even niet weet, sneller hulp kan vragen en niet te passief afwacht, waardoor er zo een halve werkdag voorbijgaat en hij weinig heeft uitgevoerd.

Wat heb je nodig om op je best te functioneren?

Sinds kort ben ik ook begonnen met sporten. Eigenlijk had ik nooit “tijd” ervoor. Maar dit is een kwestie van prioriteiten stellen. Nu kies ik ervoor om drie afspraken met klanten per week minder te plannen, zodat ik tussen de afspraken door naar de sportschool kan gaan. Waar de meeste mensen aan het einde van hun werkdag kiezen om te gaan sporten doe ik het midden op de dag. Waarom?

’s Avonds heb ik liever dat ik alle tijd heb voor de kinderen en hierna samen als mijn man thuis is op de bank kan neerploffen. Of één van mijn onlinetrainingen verder te volgen. Ja, ik krijg ook energie van nieuwe kennis opdoen :).

Ook werkt het voor mij om wisseling van een werkplek te hebben. Dus de ene keer op kantoor op de Pegasusstraat en de andere keer vanuit mijn woonkamer onlinemeetings plannen. En andere momenten op kantoor bij de bedrijven van klanten.

Vrijheid, flexibiliteit en beweging zijn dus nu al een aantal voorwaarden die voor mij heel goed werken en mij dus veel energie geven. En wat eigenlijk niet altijd standaard is. Ik doe het anders dan vele anderen om me heen.

En dat geldt ook voor jou. We zijn allemaal uniek en uiteraard hebben we als mensen veel overeenkomsten, maar de nuances zijn heel erg verschillend. Het is de kunst om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

Weet jij wat jouw voorwaarden zijn? Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat heb jij nodig om je energie zoveel mogelijk op peil te houden?

Twee weken geleden was ik bij een bedrijf waar ik meerdere medewerkers begeleid op de werkvloer. Het is een groot bedrijf waar ze allemaal ook verschillende leidinggevenden hebben, andere werkzaamheden, andere werkplekken et cetera. De enige overeenkomst zijn de “algemene” regels of faciliteiten op de werkvloer. Denk aan een rustruimte of de optie om thuis te kunnen werken.

Het blijft een leuke puzzel om samen met de medewerker erachter te komen wat de voorwaarden zijn waardoor hij beter gaat functioneren.

Voor de één is dat twee blokken van 1,5 uur te creëren waar hij ongestoord kan werken en geen afleiding van anderen heeft, terwijl de ander juist in een kantoorruimte wil zitten met drie anderen mensen, zodat hij wanneer hij het even niet weet, sneller hulp kan vragen en niet te passief afwacht, waardoor er zo een halve werkdag voorbijgaat en hij weinig heeft uitgevoerd.

De een heeft liever op woensdag vrij. De ander om de week op de vrijdag. De een doet het liefst elke keer nieuwe werkzaamheden/projecten waaraan hij kan werken, terwijl de ander liever bij hetzelfde project betrokken wil blijven en meer repeterend werk wil uitvoeren.

Sinds kort heb ik meer kennis opgedaan op het gebied van neurodiversiteit, waar ook hoogbegaafdheid naar voren is gekomen. Voor mij is dat een grote eyeopener waarom het soms zo tegenstrijdig kan zijn voor sommige medewerkers met autisme. Het ene moment moeten ze juist prikkels vermijden, terwijl ze op een ander moment juist veel uitdaging nodig hebben en cognitief geprikkeld moeten worden. Wat bleek? Zonder officieel gediagnosticeerd te zijn, herkennen sommige medewerkers zich wel in mij als we het hebben over de combinatie van autisme en hoogbegaafdheid.

Volgende keer meer hierover …

Mocht je al weten van jezelf dat je autisme hebt en hoogbegaafd bent, dan kom ik heel graag met jou in contact. Ik ben nog lerende hierin en wil je kosteloos één coachgesprek van anderhalf uur aanbieden waarin we samen een profiel maken waarin je kwaliteiten, valkuilen en voorwaarden naar voren komen.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.