werknemer autisme

Word je ook zo betutteld op het werk?

Lara vertelde dat ze pas op haar achtentwintigste de diagnose autisme kreeg. Sindsdien heeft ze het gevoel dat mensen haar anders behandeld. Ze heeft autisme, maar dat betekent niet dat ze ineens bepaalde taken niet meer kan uitvoeren.
Op haar werk merkt ze dat ze anders behandeld wordt; ze krijgt werk aangeboden onder haar niveau en merkt dat haar persoonlijke groei soms overbezorgde reacties oproept. Ze wil dit anders zien en vraagt zich af welke stappen ze kan zetten.

Hoe is dat bij jou? Heb je het gevoel dat je serieus genomen wordt op je werk? Heb je überhaupt verteld aan je collega’s of werkgever dat je autisme hebt? Wanneer vertel je wel of wanneer vertel je niet dat je autisme hebt. Hier zijn de meningen over verdeeld.

Wel of niet vertellen?
Er is helaas geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wat ik altijd als advies geef: als je volledig open en transparant wilt zijn, kun je dit wel vertellen. Maar zorg ervoor dat de andere partij begrijpt wat autisme inhoudt. Veel mensen hebben namelijk een heel andere beeld van autisme dan hoe het zich bij jou uit.
Dus vertel concreet wat jouw autisme betekent voor je werkzaamheden en/of de communicatie met collega’s. Waar je meer moeite mee hebt, of iets langer de tijd voor nodig hebt. Maar ook waar je juist in excelleert.

Eigen inzichten
Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten inzichten krijgen in hun eigen kwaliteiten en valkuilen. Hun eigen normen en waarden. Want pas als je voor jezelf duidelijk hebt wie je bent en waar je voor staat, kun je dit overbrengen aan een ander. Dan heb je een gedegen plan om te presenteren aan je werkgever.

Ziekteverzuim
Laten we eerlijk zijn. Uiteindelijk wil iedere goede en slimme werkgever dat werknemers met plezier en passie hun werkzaamheden uitvoeren. Want niemand is erbij gebaat als de werknemer in de ziektewet terecht komt. Dit kost de organisatie namelijk namelijk veel tijd, geld en energie.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat als je het werk mag doen dat bij jou past, en je dit werk met plezier en passie uit kan voeren, jou dit automatisch veel energie geeft. Iedereen heeft bepaalde behoeften, bijvoorbeeld gezien en erkend te worden of van toegevoegde waarde zijn.

Wat is jouw behoefte? Wat zou jij graag willen in het leven?


Gratis e-book

Wil je handvaten krijgen over hoe jij door praktische voorbeelden anders in het leven gaat staan, waardoor jij het leven gaat leiden wat je wil.

Download hier gratis mijn e-book.

E-book gratis inzichten