7 tips wat je kan helpen om beter balans te tijdens je werk

Edwin heeft afgelopen 10 jaar wel bijna 10 verschillende banen gehad. Hij hield het niet vol of zijn contract werd niet verlengd. Uiteindelijk kwam hij tijdens de corona crisis bij mij terecht. Hij wilde bij zijn nieuwe baan het anders gaan aanpakken.
Samen hebben we een lijstje gemaakt wat voor hem helpend is om wel bij zijn nieuwe baan te kunnen volhouden.

  1. Zorg voor een goede balans tussen stress en ontspanning: heb je een lange werkweek? Plan van tevoren wanneer je je boodschappen haal en kook bijvoorbeeld voor meerdere dagen. Wat kun je van tevoren al voorbereiden zodat je in de ochtend niet hoeft te haasten?
  2. Vergeet tussentijdse pauzes niet! Liever elk uur 5 minuten pauze nemen door bijvoorbeeld op te staan flesje water te pakken, dan doorwerken tot de middagpauze en met hoofdpijn de rest van de middag verder te moeten werken
  3. Focus per keer op 1 taak. Ben je bezig met een opdracht en krijg je tussendoor een vraag? Als het mogelijk is, parkeer deze vraag naar een later moment en maak je eigen taak eerst af. Is het niet mogelijk? Noteer voor jezelf waar je gebleven bent.
  4. Indien mogelijk geef je zelf schakeltijd. Sluit de “mapjes” die openstaan in je hoofd. Ben je klaar met een opdracht en ga je aan een nieuwe opdracht beginnen? Wees bewust van het begin en einde.
  5. Wees duidelijk in je communicatie in wat je wel of niet wilt. Mensen met autisme wil graag het goed doen, gaan graag door en kunnen soms moeilijk hun grenzen aangeven. Heb je hier moeite mee? Vraag bedenktijd! “ik kom over 10 min bij je op terug”. Vraag jezelf af wat je daadwerkelijk zelf wil zonder de druk van de ander te voelen die op dat moment tegenover je sta.
  6. Vaak is het prettig om een buddy of 1 aanspreekpunt te hebben waar je met je vragen terecht kan, of samen mee kan sparren. Iemand waarmee je goed klikt en elkaar goed begrijpt.
  7. Vind je pauzes met anderen in de kantine te druk en kost het je teveel energie. Kijk naar mogelijkheden om na het eten een rondje buiten te lopen om je hoofd weer leeg te maken. Ga sowieso even naar buiten om een frisse neus te scheppen tijdens een werkdag. Ervaar wat 5 minuten aan buitenlucht jouw kan opleveren.

Volgende week ga ik  7 concrete tips geven om rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan.
Wil je het niet missen?
Meld je aan om de nieuwste blogs in je mailbox te ontvangen.