Melisa Visser

Hoe je als werknemer met autisme met 3 simpele vragen ervoor kan zorgen dat je voldoening uit je leven haalt

Waarom lukt het nu niet meer? 

Je weet dat je over veel kwaliteiten en talenten beschikt. Vroeger toen je nog thuis woonde kon je je studie prima volgen en heb je nu een diploma. Ook al had je last van alle prikkels en drukte in de klas, was het je gelukt om je school af te ronden. Weliswaar met iets meer moeite dan je mede klasgenoten. Heb je het toch voor elkaar gekregen. Want eenmaal thuis zorgde je moeder wel dat het eten klaar stond en je kleding gewassen werden. Misschien hielp je vader met het structureren van je huiswerk. Je bent je ouders dankbaar voor alle steun die ze geboden hadden tijdens je schoolcarrière.

Tegenwoordig ben je een jongvolwassenen die de stap heeft genomen om zelfstandig te gaan wonen. Je hebt een baan gevonden die goed bij je talenten, passie en kennis aansluit.

 

Echter:

– Je heb geen energie meer na een dag werken

– Het lukt jou niet met al je kennis van je vak je werk goed uit te voeren

-Het kost je tegenwoordig nog meer energie en moeite om het contact met familie en vrienden goed te laten verlopen

-Je collega’s en werkgever begrijpen jou niet

-Je ondervindt vage lichamelijk klachten zoals slecht slapen en buikpijn, zonder dat de dokter iets kan vinden

 

Je hebt zo vaak gedacht, wat is het nut om elke dag met tegenzin naar je werk te gaan. Niet de juiste waardering te krijgen. 

En denkt: “Was ik maar thuis gebleven vandaag, geen collega’s, geen gemopper van anderen die wat van mij vinden of verlangen.”

 

“ Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je ook krijgen wat je altijd kreeg”

Jaap (52 jaar) gediagnosticeerd met klassiek autisme vertelt: 

De vage klachten die ik vooral tussen mijn 18e en 33e had werden vooral veroorzaakt door de overgang van de knusse Montessori MAVO (ca. 300 leerlingen) naar het veel grotere en minder knusse Montessori Lyceum (ca. 1500 leerlingen). De Montessori MAVO was voor mij een redelijk voorspelbare omgeving geworden waarin het door mij zelf aangeleerde kopieergedrag werkte. Het Montessori Lyceum was veel minder voorspelbaar en het kopieergedrag bleek niet meer te werken. Ik kwam in een soort “sociaal-emotionele jungle” terecht en voelde mij behoorlijk onveilig in en vervreemd van mijn eigen land.

Van mijn 18e-24e heb ik hiervoor psychotherapie gehad. Alhoewel deze slecht aansloot bij mijn autisme leerde ik er wel van dat ik het allemaal zelf moet doen en leerde ik mij uiteindelijk accepteren zoals ik zelf ben. Wat mij vooral hielp was het wonen en werken in het buitenland (van 1998 – 2000 in Ierland en van 2001 – 2008 in de VS). Daar voelde ik mij veel veiliger omdat vanwege het buitenlander zijn het vanzelfsprekend was dat ik “anders was”. Ik kon mij daar heel goed sociaal-emotioneel ontwikkelen en de 11 jaar dat ik nu alweer in Nederland woon voel ik mij daar veel meer thuis. De reden dat ik mij meer in Nederland thuis voel is dat ik in toenemende mate veel meer helderheid heb in de 3 basisvragen.

  1. Hoe zit ik zelf in elkaar?
  2. Hoe zit de mensen wereld in elkaar?
  3. Hoe sta ik zelf in deze mensen wereld?

 

Grote mogelijkheden

Ik kwam in contact met Jaap via social media. Zijn verhaal inspireerde mij omdat ik bevestigd word in de grote mogelijkheden van mensen met ASS. Zolang jij als persoon de stap neemt om te doen wat er voor nodig is. 

– Kies een doel

– Onderneem actie

– Sluit je af voor negatieve invloeden

– Investeer in een prettige relatie met één of meer mensen die je aanmoedigen om je doel te verwezenlijken.  

Vanuit de startup Autperforming werkt Jaap mee aan de ontwikkeling van recruitmenttak voor mensen met autisme. Doel is om vacatures van werkgevers koppelen aan interessante profielen van mensen met ASS in de database van Autperforming. 

 

Hoe jou het ook gaat lukken

De 3 basisvragen wat Jaap geholpen heeft pas ik ook in mijn coaching trajecten bij jongvolwassenen met autisme.
Jongvolwassenen die net als de toen 18-jarige Jaap, de overstap maakt van een veilige omgeving naar de grote wereld van studeren/werken, eensgezinshuishouding, kinderen etc.

1. Onderzoeken wat jou kwaliteiten en talenten zijn. Wat je leuk vindt maar ook wat je energie geeft. 

2. Onderzoeken wat jou valkuilen en lasten zijn. Wat je niet leuk vindt maar ook wat je energie kost. 

3. Onderzoeken wat van jou wordt verwacht. Welke taken horen bij jouw werkzaamheden. Welke sociale verplichtingen worden door je familie en vrienden verwacht. Welke kennis en kwaliteiten heb je nodig om jouw werkzaamheden uit te voeren. 

 

Wanneer je deze 3 vragen voor jezelf duidelijk hebt kun je de overstap maken tot een “balans” maken:

 – wat wil JIJ in het leven

– wat van jou wordt VERWACHT in het leven

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.