Hoe je je kwaliteit van je leven verhoogt

Mensen die mij deze week een mail hebben gestuurd zullen een afwezigheidsbericht hebben ontvangen. Is dat omdat ik echt geen tijd heb om mijn mail te beantwoorden? Want tijd kan je toch maken? Nee, dit gaat ook over balans en goed op je grenzen letten. Dit komt ook regelmatig terug tijdens de coaching sessies. Grenzen leren herkennen en aangeven. Op je balans letten. En zorgen dat je meer rust en minder stress ervaart.

Nu gaat het goed met mij. Ik ervaar geen stress. Het gaat lekker en ik kan alles nog prima aan. Ik ben mij ervan bewust dat dit alleen goed kan blijven doen als ik goed op mezelf blijf letten en op alle taken en verantwoordelijkheden die erbij komen kijken.

Deze twee weken kan daar een verandering in komen als ik mij hier niet bewust van ben en alleen maar door blijf gaan, zonder te bedenken of het wel verstandig is.

Deze week is mijn man een week op vakantie. Volgende week ben ik zelf een paar dagen weg voor opleidingen en cursussen. Tussendoor heb ik uiteraard de afspraken met mijn klanten staan.. En ja, naast mijn werk heb ik ook nog een gezin met 3 kinderen dat ook mijn aandacht en zorg nodig heeft. Helemaal deze week waarin ik niet kan terugvallen op mijn partner.

In eerste instantie was ik niet van plan om deze week een blog te sturen, in verband met andere prioriteiten, maar ineens kreeg ik een ingeving naar aanleiding van een LinkedIn bericht dat ik ontving van Jaap.

Jaap is een man van 57 jaar die ook autisme heeft. Drie jaar geleden zijn we met elkaar in contact gekomen via LinkedIn. Lees hier een blog van 2019 die ik toen over hem geschreven heb.

En hij is één van de mensen die voor mij een inspiratiebron is, omdat hij geen makkelijke jeugd heeft gehad. Door zijn autisme kon hij vaak moeilijk aansluiting vinden met andere groepsgenoten. Hij heeft daardoor ook periodes van depressies gekend. Maar momenteel leeft Jaap zijn leven op zijn eigen voorwaarden, uiteraard met af en toe nog struggles, maar hij heeft het allemaal onder controle. Een vaste baan en genoeg rust in zijn hoofd. Hij heeft de juiste balans gevonden tussen wat de maatschappij allemaal van hem verwacht, en wat hij kan bieden aan de maatschappij.

Hij vertelde hoe het voor hem werkt: Ik citeer met toestemming een gedeelte van zijn berichtje aan mij:

“Een ervaring die ik nog met je wil delen en die veel inzicht in mijn autisme heeft gegeven is het teamuitje dat ik had met mijn collega’s.
Ik maakte deel uit van een team van 6 personen. Terwijl mijn andere 5 teamgenoten meteen begonnen samen te werken om de puzzeltjes op te lossen ging dat voor mij veel te snel. Er zat niet anders op dan werkeloos toe te kijken en wachten tot het uur voorbij was.
Wat ik uit deze situatie leerde was dat in geval van nieuwe prikkels uit een situatie waarin ik contextloos/-arm ben het bij mij veel langer duurt voordat ik deze prikkels kan interpreteren dan mensen met een NT-brein. Dit speelt mij vooral parten wanneer de context wordt opgebouwd in een groepsproces zoals het geval was tijdens het bovenstaande spelletje.

Van deze zeer trage informatieverwerking heb ik in mijn leven zeer veel last gehad. Zoveel last dat ik onderschrijf dat autisme een ontwikkelingsstoornis is, omdat je tijdens het opgroeien heel weinig hebt aan groepsprocessen met leeftijdsgenoten en bij het opgroeien veel ankerpunten mist. In mijn opgroeien was ik veel meer op mijzelf aangewezen.

Een hoge kwaliteit van leven heb ik weten te bereiken dankzij onderstaande strategieën.

  1. Opbouwen van context op alle drie de niveaus: mijzelf begrijpen, anderen begrijpen en de effecten van mijn gedrag op anderen begrijpen
  2. Het vinden van de geestelijke evenwichtsstand: geen in rust en geconcentreerd in het hier en nu. Een belangrijke stap vooruit hierin was dat ik leerde in contact te komen met mijn gevoel.
  3. Helen van emotionele schade.
  4. Ontwikkelen van regie vaardigheden waarin ik vooral werk aan mijn pro activiteit.“

Waarom is Jaap een inspiratiebron voor mij? Omdat het voor mij een bevestiging is dat het inderdaad mogelijk is om met de 4 bovenstaande strategieën die hij zo mooi omschrijft, meer uit het leven te halen en te snappen hoe het momenteel met je gaat. Een diagnose hoeft niet meteen een doodsvonnis te zijn, waardoor het allemaal lastig wordt en het moeilijk moet gaan. Nee, het is niet altijd makkelijk, maar het is mogelijk om te zoeken naar andere manieren, zodat jij wel weer een leven gaat leiden dat je graag zou willen.

En ja dit geldt voor iedereen, ook voor mij. Hoe hou ik mijn kwaliteit van leven hoog? Door preventief goed te kijken naar hoe ik mijn balans dagelijks kan houden. Hoe ik ervoor zorg dat ik een evenwichtige geestelijke toestand blijf houden. En hier dus keuzes in durf te maken en grenzen durf aan te geven. En dat betekent dat ik deze week meer offline ben en minder afspraken heb gepland. Sinds afgelopen week heb ik ook een tweede telefoonnummer, zodat ik zakelijke en privé gesprekken gescheiden kan houden. Nu nog een keuze maken of ik dual sim blijf gebruiken, of toch een 2e zakelijke telefoon erbij neem:)

Wat doe jij gevoelsmatig al om de kwaliteit van je leven te verhogen??? Wat helpt jou? Zou je dit met mij willen delen?

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.