Hoe jij invloed kan uitoefen op je leven

In mijn vorige mail heb ik je verteld over hoe jij ervoor kan zorgen dat het echt anders kan gaan. In het verleden kreeg ik vaak commentaar hierop.

“Jij hebt geen autisme, hoe kan je nou weten wat allemaal mogelijk is?” “jij hebt makkelijk praten omdat het je zo makkelijk afgaat in het leven”

Ja misschien is het voor mij makkelijker dat ik in verhouding minder stress ervaar dan iemand die wel autisme heeft. Alleen ik heb zoals ieder ander mens mijn eigen struggles en uitdagingen. Ik kan er ook voor kiezen om in de slachtofferrol te gaan zitten en te geloven dat dit is wat het is. Dat dit de werkelijkheid moet zijn. Dat dit altijd blijvend zal zijn in mijn leven en dat ik totaal geen controle hebt over wat mij overkomt in mijn leven.

Eigen invloed op ons leven
Ik weiger om te geloven dat wij geen invloed kunnen uitoefenen op ons leven. Alleen wordt ons nooit geleerd dat we mogen vragen wat we echt zouden willen.

Hoe vaak krijg je als kind niet te horen? “Doe even normaal, wat jij denkt of voelt is niet waar”.

Zeker, mensen met autisme ervaren de wereld anders. Denk aan een kind van 5 jaar dat het koud heeft terwijl buiten de zon schijnt en het 20 graden is. En toch wil het een jas aan. Die krijgt te horen “dat is niet waar, je kan het niet koud hebben”. Of ik ben moe en wil niet naar school. En als moeder denk je “doe even normaal” je hebt een hele nacht van 10 uur kunnen doorslapen. Maar wat de moeder niet weet is dat er op de kamer van het kind bijvoorbeeld een klein lampje brandt dat de hele nacht door flikkert.

Mensen met autisme kunnen gevoelens juist goed ervaren
Zo wordt ons vanaf het begin ingeprent dat wat we denken of voelen niet klopt. Dus iemand met autisme bij wie het brein net wat anders werkt, gaat steeds minder vertrouwen op zijn gevoel. Hij denkt dat het aan hem ligt dat hij alles zo lastig of moeilijk vindt. Ik geloof er heilig in dat mensen met autisme heel goed bij hun gevoel kunnen komen. Dat dat juist een kwaliteit is. Alleen deze kwaliteit wordt ondergesneeuwd door de vele stress die ze dagelijks ervaren.

Het is heel logisch en begrijpelijk dat je, wanneer je als volwassene je hele leven lang al hebt gestruggled en meerdere meltdowns hebt gehad, niet kan geloven dat het ook anders kan. Laten we eerlijk zijn als je gaat lezen wat de kenmerken zijn van autisme en wat de valkuilen zijn is dat niet altijd even makkelijk.

Ik zeg niet dat je kan genezen van autisme. Maar je kan er wel invloed op uitoefenen hoe je het voor jezelf makkelijker kan maken.

Je mag erop vertrouwen en erin geloven dat jij het als persoon ook meer dan verdient om een fijn leven te leiden, zonder al te veel ploeteren.

Hoe het ook kan gaan
Iris heeft deze verandering mogen ervaren. Kort geleden heb ik het traject Meer rust en Minder stress met haar afgesloten. Toen we net begonnen had ze veel last van stress. Zij kon daardoor zowel thuis als op het werk niet goed blijven functioneren. Het was constant een strijd en een uitdaging.

Door de concrete handvatten door het traject heen begon ze meer van haar eigen autisme te begrijpen. Ze is erachter gekomen wat zij nodig heeft om een betere versie van haarzelf te worden. Maar vooral dat het niet zo lastig hoeft te zijn om vertrouwen te hebben in haarzelf. Kijk hier om de mooie aanbeveling te lezen die ik van haar heb mogen ontvangen.

Geloof jij ook dat jouw huidige leven wel met wat minder struggles toe kan? Maar dat je autisme en de kenmerken ervan je leven soms moeilijk maken om te blijven functioneren?

Als jij gelooft dat jij JOUW eigen leven mag gaan leiden in plaats van te voldoen aan alle verwachtingen van iedereen om je heen. Dan nodig ik je uit om naar de tweede stap te gaan.

Kijk hier om de gratis video serie te downloaden, zodat jij je ervan bewust gaat worden wat jij nodig hebt en wat goed voor jou is, zodat jij het leven gaat leiden dat jij graag zou willen.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.