onbegrepen door collega's

Hoe zorg je dat het positiever op je werk gaat?

– Voel me volledig onbegrepen door mijn collega’s en teamleider.
– Geïrriteerd en boos omdat anderen mij niet begrijpen.
– Ik weet me geen houding meer te geven omdat ik me dan onzeker ga voelen.
– Doe ik het wel goed genoeg?
– Ben ik wel goed genoeg?
– Ik hoor alleen maar wat ik fout doe, en ga hierdoor nog meer fouten maken in mijn werkzaamheden.

Is het bovenstaande toevallig voor jou ook herkenbaar?
Dit waren een aantal zinnen die ik de afgelopen maanden elke keer weer in mijn coachingspraktijk tegenkwam.
Volwassenen met of zonder een diagnose die zich onbegrepen voelen en het graag goed willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen.

Wat ik altijd meegeef: laat je niet leiden door wat anderen van je denken.
Je hebt niet altijd invloed op wat een ander van je denkt of tegen je doet. Waar je volledig invloed op heb is hoe jij over jezelf denkt en hoe je je gedraagt.

Misschien ben je niet de beste in specifieke taken die je wel hoort uit te voeren op je werk. Vraag je jezelf af; “waar ben ik wel goed in”? Wat is wel jou sterke kant, en wat je goed kan uitvoeren op je werk. Wat maakt jouw uniek, en van toegevoegde waarde voor je werkgever?

Ga eerst de fundering bouwen. Zie de foto van de yucel bouwmethode.

Yucelmethode

Aan de onderkant de steunpilaren:
– Focus op wat wel goed gaat.
– Waar krijg jij energie van?
– Waar wordt je wel vrolijk van?
Zorg dat die stevig staan met positieve activiteiten.

Doordat jij eerst gaat kijken op wat wel goed gaat, voel je je beter en positiever. Je zelfvertrouwen groeit. En wanneer de fundering goed gelegd is van wat wel goed gaat. Dan pas ga je kijken naar wat beter kan. Dat is de bovenkant: De blokken oftewel de lasten.

Lees hier het blog van “hoe je als werknemer met autisme inzicht kan krijgen om je gezondheid positief te beïnvloeden“. Hier geef ik meer uitleg over de yucel.

Duidelijkheid
Door voor jezelf inzichtelijk te maken. Krijg je een juiste focus, je weet waar je mee gaat starten. Belangrijk hiervan is. Je houdt je niet bezig met de ander. Maar puur met jezelf. En wat ik al eerder heb vertelt: Over je eigen als persoon daar heb jij invloed op.

Natuurlijk is het fijn als je in een werkomgeving werkt waar je gewaardeerd en erkend wordt als persoon.

Maar stel jezelf de volgende vraag:
Waardeer en erken jij jezelf?

Veel mensen antwoorden nee. Hoe kan je dan verwachten dat je die waardering en erkenning van een ander krijgt?

Wanneer jij regie weer gaat nemen over je eigen leven. Bedenken wat jouw kwaliteiten en toegevoegde waarden zijn voor de ander. Zal je merken dat er een andere dynamiek ontstaat op je werk.

Waarom?

Je straalt zelfvertrouwen uit. Je omarmt je eigen persoon. Zowel je kwaliteiten als je valkuilen.

De werkgever ziet dan een medewerker die specifieke taken wel goed kan uitvoeren. De werkgever ziet een medewerker die bewust is van zijn eigen valkuilen. Dat de medewerker zichzelf niet als een mislukking ziet, maar als een persoon met zowel sterke en zwakke kanten.

Niemand is perfect
Als ik mezelf als voorbeeld mag nemen. Ben geen schrijver, ben absoluut niet de beste in de Nederlandse taal. Kan ik mezelf in het Nederlands uitdrukken? Absoluut! Is het altijd goed geschreven de Nederlandse taal. Nee!

Maar toch laat ik me niet weerhouden om wekelijks mijn blogs te schrijven, omdat ik weet dat iedereen ervoor zichzelf weer iets uithaalt.

Wat wordt jouw eerste stap om te zorgen dat het positiever op je werk gaat?

Wil je als eerste mijn blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier gratis in!